Blair: Bizim suçumuz yok

Blair: Bizim suçumuz yok

İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, Irak’taki mevcut duruma ülkenin 2003’teki işgal edilmesinin sebep olduğuna dair söylemlerin 'tuhaf' olduğunu öne sürdü ve Maliki yönetimini suçladı.

Blair, Suriye’deki silahlı grupların bu ülkede edindikleri savaş tecrübesiyle Irak’ta da kendilerine bir alan yaratmayı başardıklarını belirtti. [Fotoğraf: Reuters]

Resmi internet sitesinde Irak’taki son durumla ilgili uzun bir makale yayımlayan Blair, Saddam Hüseyin’in halâ Irak’ın başında olması halinde ülkenin bu durumda olmayacağına dair yorumları reddettiğini açıkladı.

Blair ayrıca, Irak Başbakanı Nuri Maliki’min mezhepçi politikalarını kınayarak, bu tavır nedeniyle birleşik bir Irak yaratma fırsatının kaçtığını iddia etti.

Blair, Suriye’deki silahlı grupların bu ülkede edindikleri savaş tecrübesiyle Irak’ta da kendilerine bir alan yaratmayı başardıklarını belirtti.

Suriye’yi işgal etmenin çözüm olmayacağını öne süren Blair, Beşşar Esed rejimi karşıtı ‘ılımlı muhalefete’ gerekli yardımın sağlanmasının şart olduğunu belirtti.

Blair ayrıca, Irak ve Suriye’deki radikal grupların Arap ülkelerinin de desteğiyle hedef alınması gerektiğini ve ABD’nin Irak’a yönelik askeri müdahaleyi masada tutmasının doğru olacağını savundu.

İşgal ve kaos

1997 ile 2007 yılları arasında başbakanlık görevinde bulunan Tony Blair, ülkesini ABD’nin öncülüğünde koalisyon kuvvetlerinin Saddam rejimine karşı başlattığı savaşa sokmuştu.

Irak’ta Saddam rejimi boyunca ağır baskı altında tutulan Şii siyaset ABD işgalinin ardından yeniden yükseldi ve iktidarı ele geçirdi.

2006’dan bu yana Irak’ı yöneten Nuri Maliki ise ülkedeki Sünniler tarafından mezhepçi ve ayrımcı politikalar sürdürmekle suçlanıyor.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos ortamı, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Salı günü ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’u ele geçirmesinin ardından daha da şiddetlendi.

IŞİD Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.