BİSAM: Açlık sınırı 12 bin 34 liraya çıktı

BİSAM: Açlık sınırı 12 bin 34 liraya çıktı

BİSAM’ın açlık ve yoksulluk araştırmasına göre Ağustos’ta dört kişilik ailenin açlık sınırı 12 bin 34 TL’ye çıktı.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Açlık ve Yoksulluk Sınırı Dönem Raporu’nu yayınladı. Açlık ve yoksulluk sınırı hesabının, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market internet fiyatları ve BİSAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapıldığı belirtildi.

AÇLIK SINIRI

Buna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı, Ağustos ayı için 12 bin 34 liraya ulaştı. Bu harcama tutarının, sadece gıda için yapılması gereken minimum tutar olduğu belirtildi. Açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı ise 41 bin 626 TL oldu.

Günlük harcamalarda Ağustos 2023’te en yüksek maliyet grubunu, 130,25 liralık harcama gereksinimiyle süt ve süt ürünleri grubunun oluşturduğu kaydedildi. Ayrıca et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 79.28 lira, sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 84.33 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı da günlük 33.38 lira oldu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.