Biontech'in yan etkileri hakkındaki dava ertelendi

Biontech'in yan etkileri hakkındaki dava ertelendi

Türkiye'de de yaygın olarak kullanılan Biontech aşısı ile ilgili davanın ilk duruşması davacının reddihakim talebi nedeniyle ertelendi.

COVID-19 pandemisi döneminde aşı geliştirme çalışmaları herkes için bir umut olarak görülmüştü. Çinliler tarafından üretilen Sinovac'ın ardından ortaya çıkan ve Pfizer tarafından üretilen Biontech milyonlarca kişiye uygulandı. Aşıya yan etkileri nedeniyle açılan davanın ilk duruşması bugün reddihakim talebi nedeniyle ertelendi.

AA'da yer alan habere göre, Almanya'da bir sağlık çalışanının aşının yan etkilerini gerekçE göstererek açtığı dava bugün başladı. Ancak davacının avukatı reddihakim talebinde bulununca duruşma ertelendi. Mahkeme sözcüsü, reddihakim talebinde, davanın önemi nedeniyle bir yargıç yerine hakimlerden oluşan bir kurul tarafından karara bağlamasının istendiğini açıkladı. Mahkemenin bu talebi birkaç gün içinde değerlendireceği kaydedildi.

Almanya'da yürürlükte olan mahremiyet yasası nedeniyle, adının gizli kalması hakkını kullanan sağlık çalışanı adına dava hukuk firması Rogert & Ulbrich tarafından yürütülüyor.

Sağlık çalışanı, aşı olduktan sonra vücudunun üst kısmında ağrı, kol ve bacaklarda şişlik, yorgunluk, uyku bozukluğu ve beyin sisi gibi semptomların ortaya çıktığını ileri sürerek, aşının neden olduğu bedensel zarar için 150 bin avro tazminat talep etmişti.

Davacı, ayrıca belirlenmemiş maddi zarar için de tazminat talebinde bulunmuştu.

BioNTech ise iddiaları inceledikten sonra bunları asılsız bularak davanın düşürülmesini talep etmişti

Türkiye'de 4 doz uygulandı

COVID-19 pandemisi nedeniyle Türkiye'de çeşitli firmalara ait152 milyon 720 bin 405 doz aşı uygulandı. İlk resmi onay alan Sinovac aşısının ardından RNA tabanlı aşı yaygın olarak uygulandı.

16 Ağustos 2021'de ise yurt dışına çıkışlarda bazı ülkeler tarafından iki doz Pfizer-BioNTech aşısı istenmesi nedeniyle, iki doz Sinovac ve bir doz BioNTech yaptıranlara dördüncü doz aşı hakkı tanımlandı. Ücretsiz olarak yapılan aşılar için daha sonra tanımlanan dozlar ile birlikte Biontech aşıyı isteyenler 4 ncü doza kadar yaptırabildi.

Rusya tarafından geliştirilen ve Türkiye'ye getirilen Sputnik aşısının ilk dozu 400 bin doz getirildi. Ancak hastanelerde uygulanan aşılar arasında yer almadı.

Türkiye tarafından geliştirilen TURKOVAC ise acil kullanım izni almasına karşın resmi onay almadı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.