Bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Salman Rüşdi, solunum cihazına bağlandı

Bıçaklı saldırıya uğrayan yazar Salman Rüşdi, solunum cihazına bağlandı

Kaleme aldığı "Şeytan Ayetleri" kitabı nedeniyle 1989'da İran'ın hakkında 'ölüm fetvası' çıkardığı Salman Rüşdi'nin New York'ta uğradığı saldırıdan sonra hala solunum cihazına bağlı olduğu belirtildi.

75 yaşındaki Rüşdi, cuma günü sahnedeyken bıçaklandıktan sonra hastaneye kaldırılmış ve hızlıca ameliyata alınmıştı. 

Rüşdi'nin sözcüsü Andrew Wylie, ameliyattan sonra Rüşdi'nin solunum cihazına bağlandığını ve ciddi yaraları olduğunu söyledi: "Haberler iyi değil. Salman yüksek ihtimalle bir gözünü kaybedecek; kolundaki sinirler koptu; ve karaciğeri bıçaklanarak hasar gördü".

Rüşdi, dün New York'taki Chautauqua Enstitüsü'mde konuşma yapmak üzere tanıtılırken sahneye atlayan bir kişi tarafından saldırıya uğramıştı. 

Saldırganın 24 yaşındaki İran yönetimi sempatizanı Hadi Matar isimli kişi olduğu belirtildi. 

Salman Rüşdü'nün Şeytan Ayetleri isimli kitabı 1988'den bu yana İran'da yasaklı. Bir yıl sonra da Ayetullah Hameney hakkında ölüm fermanı çıkardı. Yazara Fransa "Onur ödülü", İngiliz Kraliyeti de "Şövalyelik" nişanı vermişti.

Aziz Nesin, Rüşdi'nin Şeytan Ayetleri yapıtını Türkçede yayımlayacağını açıklaması üzerine İslamcı çevrelerin tehditlerine maruz kalmıştı. Şeytan Ayetleri, dönemin Aydınlık dergisinde fasiküller halinde yayımlanmıştı.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.