Bianet’in Erkek Şiddeti Çetelesi: 28 kadın öldürüldü

Bianet’in Erkek Şiddeti Çetelesi: 28 kadın öldürüldü

Bianet’in “Erkek Şiddeti Çetelesi” ne göre Ocak ayında erkekler en az 39 kadına şiddet uyguladı, 28 kadını katletti.

Bianet‘in gazete, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği “Erkek Şiddeti Çetelesi” verilerine göre, Ocak’ta Türkiye genelinde erkekler tarafından en az 28 kadın öldürüldü, 25 kadın, şüpheli şekilde hayatını kaybetti.

Rapora göre erkekler, kadınların yanındaki en az iki erkeği de öldürdü. Erkeklerin en az altı kadını koruma kararına rağmen öldürdüğü bildirildi. Raporda yer alan bilgilere göre erkekler, sekiz kadını “ayrılmak istediği, barışmak istemediği”, iki kadını “kıskandığı” için öldürdü. Bir kadını “kızı boşanmak istediği” için bir kadını da “borç para vermediği” için öldürdü. Erkekler bir kadını da “kızını korumak istediği” için öldürdü. Erkeklerin 15 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı.

KADINLARI KİM ÖLDÜRDÜ?

En az 21 kadını evli olduğu, birlikte olduğu erkekler, iki kadını baba, torun gibi ailesinden erkekler, bir kadını damadı, bir kadını komşusu, iki kadını da arkadaşı erkekler öldürdü. Bir kadını öldüren yakınlık derecesi basında yer almadı. Erkekler, yedi kadını ev dışında sokak, ormanlık alan gibi alanlarda, 20 kadını da ev içinde katletti. Erkeklerin bir kadını nerede öldürdüğü bilgisine ulaşılamadı.

FAİLLERİN SADECE 15’İ TUTUKLANDI

Ocak 2024’te kadınları öldüren en az 27 failden sadece 15’i tutuklandı, sekizi intihar etti ve dört fail gözaltına alındı.

39 KADIN ŞİDDETE UĞRADI

Erkekler ayrıca en az 39 kadına şiddet uyguladı ve iki kadını taciz etti. Raporada, “Erkek şiddetinin bir diğer boyutu da kadınları seks işçiliğine zorlamak oldu” denilerek  Ocak’ta 39 kadının bu durumla karşı karşıya kaldığı bildirildi. Bu tacizlerin sözlü ve fiziki yolla gerçekleştirildiği, olayların sokak, cadde gibi ev dışı alanlarda gerçekleştiği ifade edildi. İki kadını taciz eden erkeğin yakınlık derecesi basına yansımazken, kadınları taciz eden bir failin hukuki sürecinin de basına yansımadığı görüldü.

ÇOCUK İSTİSMARI

Erkekler, Ocak’ta en az beş kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Erkekler, çocukları ev dışı alanlarda istismar etti. Çocukları istismar eden kim olduğu bilgisi basına yansımadı.

Erkekler, Ocak 2024’te bir kadına tecavüz etti. Bir kadına akrabasının tecavüz ettiği bildirilirken, olayın Burdur’da, ev içinde gerçekleştiği bildirildi. Tecavüz faili gözaltına alındı.

EN AZ 39 KADIN YARALANDI

Yaralama olaylarına bakıldığında ise erkeklerin Ocak’ta en az 39 kadını yaraladığı görülüyor. En az iki kadın ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. En az üç kadın, koruma kararına rağmen erkekler tarafından yaralandı. Şiddet olaylarının Adana (2), Aksaray (1), Denizli (1), Edirne (23), İstanbul (8), Manisa (1), Mereş (1) ve Samsun‘da (1) gerçekleştiği bildirildi. Erkeklerin bir kadına nerede şiddet uyguladığı bilgisine ulaşılamadı.

Kadınları yaralayan en az 39 fail erkek vardı. Sadece iki fail tutuklandı. Bir failin hukuki süreci basına “kaçtı” diye yansıdı. Bir fail intihar etti. 24 fail hakkında yasal süreç başlatıldı. En az 11 fail hakkındaki hukuki süreç bilinmiyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.