Beyaz Saray: 3. Dünya Savaşı istemiyoruz

Beyaz Saray: 3. Dünya Savaşı istemiyoruz

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda ABD'den destek istedi. ABD bu isteği daha önce de olduğu gibi reddetti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik açıkladığı güvenlik yardımlarının “taarruz değil savunma amaçlı olduğunu” söyledi.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin taleplerine ilişkin soruları yanıtladı.

ABD'nin bugün Ukrayna için açıkladığı 800 milyon dolarlık savunma yardımı paketinde hava savunma sistemleri bulunduğunu anımsatan bir gazeteci, Psaki'ye “Ukrayna'ya hava savunma sistemi veriyorsunuz ancak savaş uçağı vermiyorsunuz. Amaç gerginliği azaltmaksa bu ikisi arasındaki fark ne?” sorusunu yöneltti.

Psaki, “Ukrayna'ya sağladığımız yardımlar taarruz değil savunma amaçlı. Dolayısıyla hava savunma sistemleri savunma amacıyla kullanılırken uçaklar taarruz amacıyla kullanılıyor” yanıtını verdi.

ABD'nin Ukrayna'ya savaş uçağı verilmesi ve Ukrayna'da uçuşa yasak bölge tesis edilmesi konusundaki tutumunu değiştirmediğini belirten Psaki “Biz 3. Dünya Savaşı istemiyoruz” dedi.

Psaki “gerginliği artırmamak” için kendilerinin Ukrayna'ya savaş uçağı vermeyeceklerini ancak diğer NATO müttefiklerinin bu konudaki kararlarına da karışmayacaklarını kaydetti.

  • NATO da daha önce uçuşa yasak bölge kararını almayacaklarını açıklamıştı. Kapsadığı bölgede askeri uçuşların yasaklanması demek olan uçuşa yasak bölge kararı, Ukrayna üzerinde uçan Rusya uçaklarının engellenmesini içeriyor ve bu da savaşa ABD veya NATO’nun da katılması anlamına gelebilir.

Zelenski ne istemişti?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Kongresi’nin dünkü ortak oturumunda kongre üyelerine hitap etti. Zelenski, çevrim içi oturumda bağlandığı ABD Kongresine savaşla ilgili son durumu ve taleplerini anlattı.

Zelenski, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasını ve S-300 gibi hava savunma sistemleri konusunda ABD'den destek istedi. Zelenski, ülkesinin tarihinin en zor döneminden geçtiğini vurgulayarak, Rusya'nın saldırıları karşısında tüm özgür dünyanın ve özellikle ABD yönetiminin desteğine ihtiyaçları olduğunu söyledi:

Kongre üyelerine Pearl Harbor ve 11 Eylül saldırılarını hatırlatan Zelenski, bu saldırılarda sadece Amerikalıların değil aynı zamanda Amerikan değerlerinin de saldırıya uğradığını, şu an Ukrayna'ya aynı şeylerin olduğunu kaydetti.

“Uçuşa yasak bölge isteği çok mu fazla?”

Zelenski, “Rusya'nın ülkesine binlerce füze fırlattığını ve Ukrayna'da Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana görmediği bir teröre neden olduğunu” söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

“İnsanların hayatlarını kurtarmak için Ukrayna üzerinde bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasını istemek çok mu fazla? Rusya'nın ülkemizi terörize etmemesi için insani bir uçuşa yasak bölge istemek çok mu fazla? Eğer bunun çok fazla olduğunu düşünüyorsanız size bir alternatif sunuyoruz ve S-300 ya da benzeri savunma sistemlerine ihtiyaç duyduğumuzu söylüyoruz.”

ABD’ye “dünya liderliği” çağrısı

Rusya'ya uygulanan yaptırımların da hafifletilmeden sürmesi gerektiğini ifade etti: “Ukrayna'da halkımızı yok etmek için Rusya'nın sizden tek bir sent dahi almadığından emin olun.”

Zelenski, Ukrayna'daki savaşın sona erdirilmesi için bir araya gelecek ülkelerin gerekirse savunma desteği, gerekirse yaptırım, gerekirse siyasi destek konusunda çaba gösterebileceğini söyleyerek, aksi takdirde Ukraynalıların ölmeye devam edeceğini belirtti.

ABD’ye, dünyaya liderlik yapması ve savaşı durdurması çağrısı yaptı.

Müzakeredeki taleplerini anlattı

Zelenski, dün gece yayımladığı video mesajında da “Müzakerelerde önceliklerim kesinlikle net. Savaşın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik, toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması, ülkemiz için gerçek garantiler, ülkemizin gerçek korunması” dedi.

Rusya askerlerine silah bırakma çağrısı yapan Zelenski, Rusya uçaklarının, kuşatılmış Mariupol'daki yüzlerce insanın saklandığı tiyatroya kasıtlı olarak bomba attığını ve bunun sonucunda binanın yıkıldığını söyledi: “Ölü sayısı henüz bilinmiyor. Rusya'nın halkımıza, Mariupol'umuza, Donetsk bölgemize yaptıklarından dolayı kalbim parçalanıyor. Rusya vatandaşları. Mariupol ablukanızın İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Leningrad ablukasından farkı nedir?”

Ayrıca, Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketlerine ihtiyacın olduğunu ifade etti.

Zelenski, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı görüşmede, Avrupa ülkelerine sığınan Ukrayna vatandaşlarının desteklenmesi konusunda anlaştığını da dile getirdi. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.