Beş çocuğunun beşi de cezaevinde olan Şemsihan Ertunç: Bu zulüm bitsin

Beş çocuğunun beşi de cezaevinde olan Şemsihan Ertunç: Bu zulüm bitsin

Hakkarili Şemsihan Ertunç, beş çocuk annesi ve beş çocuğu da cezaevinde. Oğulları birbirinden uzak kentlerde tutulan Ertunç, adalet istiyor.

"Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik"in 31 Mart 2020'de yürürlüğe girmesinden sonra cezaevlerinde hak ihalllerinde artış gözlendi. Yönetmelikle birlikte İdare ve Gözlem Kurulları, koşullu salıverme şartları oluşan hükümlüler hakkında "iyi halli" olup olmadıkları hususunda değerlendirme yaparak, tahliyeleri ertelemeye ve engellemeye başladı.

Beş kardeşin beşi de cezaevinde

Cezaevlerindeki hak ihlallerinin en büyük mağdurlarından biri de Hakkari merkezde ikamet eden Şemsihan Ertunç. Ertunç'un beş çocuğu bulunuyor ve beşi cezaevinde. Siyasi gerekçelerle çeşitli mahkemelerde açılan davalarda Ertunç kardeşlerden Fırat'a 16 yıl, Murat'a 25 yıl, Ali'ye 14 yıl, Recep'e 14 yıl, Ferhat'a ise 12 yıl hapis cezası verildi.

470-461.jpg

Hakkari'den Trabzon'a, Diyarbakır'dan Tekirdağ'a...

Ertunç kardeşlerden yedi yıldır tutuklu olan Ferhat, Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Cezaevi'nde; 10 yıldır tutuklu olan Recep ve Murat, Tekirdağ F Tipi Kapalı Cezaevi'nde; yedi yıldır tutuklu olan Fırat Ertunç, Diyarbakır 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde; dört yıldır tutuklu olan Ali Ertunç ise Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde bulunuyor. Çocukları Türkiye'nin uç kentlerinde bulunan anne Şemsihan Ertunç, yıllardır çocuklarını doğru dürüst göremiyor. Ertunç, "Çocuklarımı her ay ziyaret etmek istesem, bütün ömrüm yollarda geçecek. Bayram geliyor ancak benim görüşlere gidecek imkanım yok" dedi.

dd.jpg

Üç oğlunun tahliyesi engellendi

Ertunç'un tutuklu beş oğlundan Ferhat, 25 Şubat'ta ve Recep, 14 Mart'ta cezalarını tamamlamalarına rağmen "pişmanlık" dayatmasıyla infazları yakılarak tahliyeleri üç ay ertelendi. Oğlu Ali Ertunç'un ise tahliye edilmesine kısa bir süre kala farklı bir dosyadan tutuklama kararı çıkarılarak tahliyesi engellendi. Bu durumu "keyfi" bulduğunu söyleyen Ertunç, "Allah bu zulmü kabul etmesin. Verilen cezalarda da herhangi bir delil yoktu. Suçsuz yere onca ceza verildi. Bu zulüm bitsin artık" şeklinde konuştu.

Sevk taleplerine defalarca ret

Bu duruma artık bir çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Ertunç, "Çocuklarımı yılda bir kez bile göremiyorum. Hepsini tutuklamaları yetmiyormuş gibi, bir de her birini ayrı bir yere sürgün ettiler. Eşim vefat etmeden önce çocukların Hakkari ya da Van'daki cezaevlerine sevk edilmesi için başvurdu. Çocuklarım da defalarca sevk dilekçesi verdi ve vermeye devam ediyorlar. Ama hep reddediyorlar. Adalet diyoruz ama adalet yok. Hiç değilse, ya Hakkari ya da Van'da bulunan cezaevlerine geri getirsinler. Sadece kendi çocuklarım için değil, herkes için adelet istiyorum" çağrısında bulundu.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.