Berat Albayrak: Cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 4.7 olmasını bekliyoruz

Berat Albayrak: Cari açığın GSYH’ye oranının yüzde 4.7 olmasını bekliyoruz

TBMM'ye sunulan 2019 bütçesi hakkında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2018 sonunda cari açığın 36 milyar dolar olacağını belirtti. Albayrak, "Cari açığın GSYH’ye oranının ise yüzde 4.7 olmasını bekliyoruz" dedi.

2019 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.

Görüşmelerde bütçenin üzerine konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde faiz oranlarının artması ve petrol fiyatlarındaki yükselişin gerçekleşmesi, Türkiye ekonomisini cari denge ve enflasyon konusunda olumsuz etkilediğini söyledi.

“Yeni Ekonomik Program”la Türkiye ekonomisinin “dengelenme süreci doğru bir şekilde yönetilecek” yönetileceğini belirten Albayrak, “Enflasyon, cari işlemler ve dış finansman ihtiyacı
kaynaklı risklerimizi minimize eden sürdürülebilir bir büyüme patikası izlenecektir. Bu doğrultuda 2018 ve 2019 yılları için büyüme tahminlerimizi sırasıyla yüzde 3,8 ve yüzde 2,3 olarak belirledik” dedi.

‘2018’DE İŞSİZLİĞİ 11.3 OLARAK BEKLİYORUZ’

2018’de işsizlik oranının yüzde 11.3 olmasını beklediklerini kaydeden Albayrak, “Ekonomide başlayan dengelenme süreciyle birlikte yıllık istihdam artışında yavaşlama, işsizlik oranlarında ise artma eğilimi görülmüştür. Önümüzdeki dönemde ekonomideki dengelenmenin belirginleşmesi ve yavaşlayan iç talep nedeniyle işsizlik oranının bir miktar artarak 2018 yılında ortalama yüzde 11.3 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz” diye konuştu.

Enflasyonu kademeli olarak yüzde 6’ya kadar düşürmeyi hedeflediklerini belirten Albayrak, “2018 yıl sonunda tüketici enflasyonunun maliyet yönlü gelişmelerin de etkileri ile yüzde 20,8 seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir” ifadelerini kullandı.

CARİ AÇIK TAHMİNİ 36 MİLYAR DOLAR 

Cari açığın 2018’in ikinci yarısında düşmeye başladığını aktaran Berat Albayrak, şunları söyledi:

“Artan enerji fiyatları ve güçlü iç talebe bağlı olarak cari açık 2018 yılının Mayıs ayına kadar artışını sürdürdükten sonra ekonomik dengelenmeyle birlikte yılın ikinci yarısında düşüş eğilimine girmiştir. Çekirdek cari denge olarak nitelendirilen altın ve enerji hariç dengenin de 2018 yıl sonunda pozitif gerçekleşmesi beklenmektedir. 2018 yıl sonunda cari açığın 36 milyar dolar, cari açığın GSYH’ye oranının ise yüzde 4.7 olmasını bekliyoruz.”

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.