BDP'li kadınlardan İnançer'e sert tepki

BDP'li kadınlardan İnançer'e sert tepki

BDP Kadın Meclisleri, TRT 1'de konuşan Ömer Tuğrul İnançer'in açıklamalarına sert tepki gösterdi.

ANKARA - BDP Kadın Meclisleri, son günlerde artan kadına yönelik şiddete ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye'de kadınların en temel hak olan yaşam hakkından yoksun bırakıldığına işaret edilen açıklamada, günde ortalama 5 kadının katledildiği belirtildi. Bir o kadar kadının da cinsel ve fiziksel şiddete maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamada, AKP'nin iktidarda olduğu dönemde kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 arttığı ifade edildi. Açıklamada, "Bu kara tablonun arkasındaki zihniyet, bununla yetinmiyor olacak ki her gün televizyon ve gazetelerde bu şiddeti meşrulaştırmaya çalışmaktadır. 'Kadınlar açık giysi giyerse elbette tecavüze uğrar' diyen ilahiyatçılar, kadının şiddet görmesinin nedeni olarak yine kadını gösteren muhafazakâr köşe yazarları kadınlara yönelik şiddetin arkasındaki zihniyettir ve bu şiddetin başlıca faillerindendir" denildi. 

'Tecavüz edenlerin sokakta olmasından rahatsız olmayan bir zihniyet'

Bu zihniyetin son olarak TRT 1'de Ömer Tuğrul İnançer adlı tasavvuf düşünürü avukatın bir iftar sohbetinde kendini gösterdiğine vurgu yapılan açıklamada, "Hamile kadınların sokağa çıkmaması gerektiğini, bunun başta estetik olmadığını, 7. ve 8. aydan sonra ancak eşinin arabası ile biraz hava almaya çıkması gerektiği, aksi durumda bunun terbiyesizlik olduğunu buyurmuştur. Ömer Tuğrul İnançer ve onun zihniyetinde olanlar; kadınları katleden, kadın ve çocuklara tecavüz eden kişilerin sokakta gezmesinden rahatsız olmamaktadır. Fakat hamile kadınların sokağa çıkmasından büyük bir rahatsızlık duymakta ve bunu terbiyesizlik olarak nitelendirmektedir" denildi. Açıklamada, "Bu zihniyet sokaklar erkeklerindir diyen, sadece hamile kadınların değil bütün kadınların sokağa çıkmasından rahatsızlık duyan, kadınları eve hapseden, kadınlara en az 3-5 çocuk doğurun diye buyuran, tecavüze uğrasanız da kürtaj olmayın, şiddet görüyorsanız sebebi sizsiniz diyen zihniyettir. Bu zihniyet daha bu hafta Urfa Ceylanpınar'da 5 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz edip, ardından feci şekilde dövülerek öldürmeye çalışılmasından, onlarca tecavüzcünün, katilin sokaklarda serbest dolaşmasından utanmayan fakat hamile kadınların sokağa çıkmasından 'utanan' zihniyettir" vurgusu yapıldı. 

'Sonuna kadar mücadele edeceğiz'

Kadın bedeni üzerinden namus bekçiliği yapan, kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılığı meşrulaştıran ve bunu her gün yeniden üreten zihniyetin asla kabul edilemeyeceğinin altının çizildiği açıklamada, "Hamilelik ve hamileyken sokağa çıkmak terbiyesizlik değildir. Asıl terbiyesizlik bu cinsiyetçi söylem ve politikalarınızdır. Kadınlara yaşam hakkı tanımayan, günde ortalama beş kadını öldüren, kız ve erkek çocukları istismar eden ve kadınlara eve kapatan bu zihniyet karşısında yılmayacağız ve sonuna kadar mücadele edeceğiz" denildi. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.