Bazı arama-kurtarma ekipleri neden Türkiye'den ayrılıyor?

Bazı arama-kurtarma ekipleri neden Türkiye'den ayrılıyor?

İspanya’nın RTVE kanalına konuşan İspanya arama-kurtarma ekibi mensubu Frutos, "Türkiye hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı verdi. makineler insanları öldürür. Bunun bir parçası olmayacağız" dedi.

Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından arama-kurtarma çalışmalarına destek olmak için İspanya'dan gelen üç ekip ülkelerine döndü.

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Sınır Tanımayan İtfaiyeciler ekibinden Cinthia Morales, ülkeden ayrılmadan yaptığı açıklamada, "İyi bir iş çıkardığımız için memnun bir şekilde dönüyoruz. Çok zordu ve gücümüzün el verdiği ölçüde, elimizden geleni yapmaya çalıştık. Türk yetkililerle ve gönüllülerle çok iyi bir şekilde, koordineli çalıştık" dedi.

Öte yandan, İspanya basınına yansıyan haberlere göre, "hükümetin enkazlara iş makineleriyle girme kararı" da bu kararda etkili oldu.

İspanya'nın RTVE kanalına konuşan İspanya ekiplerinden Pedro Frutos, "Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı verdi. İş makineleri koymak demek zaman kazanmak demek. Fakat makineler insanları öldürür. Böyle bir şey bir sürü insanın ölmesi demek" dedi.

Frustos, "Biz bunun parçası olmayacağız" diye ekledi.

"Daha iyi koordinasyon olsaydı..."

İspanya Sevilla ekibi de İspanya'ya dönme kararı alanlar arasında. Ekip üyesi Juan Francisco Gutierrez Zazo, özetle şöyle konuştu:

"Eğer daha iyi koordinasyon olsaydı yani yetkili kurum veya hükümet daha sağlıklı bir koordinasyon yapabilseydi bugün burada elimizde bulunan imkanlardan çok daha fazla faydalanabilirdik."

Dört gün boyunca Hatay'da çalışan Slovakya ekibi ise "Bize bugün döneceğimiz söyledi, çünkü tam bir insanlık krizi ortaya çıkıyor zira hükümet iş makineleriyle enkaza girmeye karar vermiş" açıklamasında bulundu.

Daha önce de Avusturya ve Almanya'dan gelen uluslararası kurtarma ekipleri "güvenlik kaygıları" nedeniyle çalışmalarını durdurmuş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da iddialara yanıt olarak: "Bu kadar iftira olur mu?" diye sormuştu. Ekipler bir süre sonra çalışmalarına yeniden başlamıştı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.