Bayram öncesi Yüksekova’da “enflasyon” durgunluğu

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Yüksekova’da ekonomik durgunluk iyiden iyiye hissedilmeye başlandı. Önceki yıllarda bayramlardan önce en yoğun günlerini yaşayan esnaflar, son iki yılda işyerlerinde müşteri bekliyor.

Yüksek enflasyon sebebiyle alım gücünün düşmesi, Yüksekovalıları olumsuz etkileyeme devam ediyor. Daha önceki Ramazan ve Kurban Bayramlarından önce Yüksekova’da yaşanan alışveriş yoğunluğu son birkaç bayram arifesinde yerini durgunluğa bırakmış durumda. Yurttaşlar bayram alışverişlerinde tedbirli davranarak bütçelerini korumaya çalışırken, esnaflar da artan maliyetler karşısında çaresiz kalıyor.

“Esnaf, sattığı malın yerine yenisini alamıyor”

Yüksekova şehir merkezinde büfe işletmecisi olan Şevket Erişmiş, son bir kaç yıldır ekonomik durgunluktan ve enflasyondan dolayı sorunlar yaşadıklarını dile getirirken “Esnaflar sattıkları ürünün yerine yenisini koyamıyor. Ya da tekrar cebinden para koyarak yeni ürün alabiliyor. Umarım bu bayram durgun geçmez ama durgun geçecek gibi görünüyor. Kiralara yüzde 100, yüzde 150’ye varan oranlarda zam yapıldı. Kiramızı çıkaramıyoruz şu an eksilerdeyiz” ifadelerini kullandı.

"Vatandaş ayakkabılarını artık boyatamıyor bile”

Yıllardır babası ile birlikte Yüksekova sokaklarında ayakkabı boyacılığı yapan Engin Akdemir de önceki bayram arifelerinde günde 200 - 300 çift ayakkabı boyadıklarını ancak şu an günde 20-30 çifte kadar düştüklerini ifade ederek “Bunun tek sebebi ekonomik durgunluktur işsizliktir. Kimse geçimini yapabileceği güzel bir maaş alamıyor. Artık insanlar bir ayakkabı bile boyatamaz hale geldi” diye belirtti.

Akyürek kendi maliyetlerinin de çok yükseldiğine dikkat çekerek, “Eskiden 30 liraya aldığımız ayakkabı boyası şimdi 70-80 lira olmuş. Bir kutu boya ile en fazl 10-15 çift ayakkabı boyayabiliyoruz” dedi.

“Eskiden 100 liraya verdiğimiz ürün şimdi bin lira”

Giyim mağazası işletmecisi Nihat Gürdal ise enflasyondan dolayı ürün fiyatlarındaki yüksek artışlara dikkat çekti.

Giyim mağazalarının özellikle bayramlarda yoğun iş yaptığını hatırlatan Gürdal “Eskiden 100 liraya sattığımız ürün şimdi neredeyse bin lira olmuş. Asgari ücret alan bir vatandaş 2 parça ürün alsa 2 bin lira ediyor. Marketten yağ şeker alsa 3-4 bin lira ediyor. Hayat pahalılığı bu şekilde etkiliyor bizi. Şimdi kurban bayramı havalar güzel şu an her yerin dolması lazım. İnsanların alışveriş yapması için ortam müsait ama para olmayınca biz de mağazalarda boş boş müşteri bekliyoruz” diye belirtti.

“Yıldan yıla eriyip bu hale geldik”

Halı mağazası işletmecisi Mustafa Görgen ise “Alım gücü çok düştü. Alım gücü düştüğü için de insanlar daha çok pazarlık yapıyor artık. Diğer bayramlara göre yüzde 60 civarında bir düşüş var. Eskiden iğne atsan yere düşmezdi. Yıldan yıla bu kalabalık azaldı ve bu hale geldik” diyerek yaşadıkları durumu özetledi.

 Yüksekova Haber
Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum