Basra isyanı Abadi'nin koltuğunu sallıyor

Basra isyanı Abadi'nin koltuğunu sallıyor

Haftalardır süren gösterilerin ardından Irak parlamentosu olağanüstü toplandı. Meclisteki iki büyük ittifak, Başbakan Haydar el Abadi’nin istifasını istedi.

Irak'ın güneyindeki Basra kentinde haftalardır devam eden ve en az 12 kişinin öldüğü gösterilerin ardından Irak Başbakanı Haydar el Abadi’ye istifa çağrıları artıyor. Olayların ardından Irak parlamentosu olağanüstü toplandı ve meclisteki iki büyük ittifak Abadi’nin istifasını istedi.

​Irak petrolünün yaklaşık yüzde 80'inin üretildiği Basra'da yeterli kamu hizmeti sunulmadığı, elektrik kesintisi, su sıkıntısı, işsizlik ve yolsuzluk gibi gerekçelerle 8 Temmuz'dan bu yana halk sokaklarda gösteriler düzenliyor. 

Dün gösteriler sırasında İran Başkonsolosluğu ateşe verilmişti. Parlamento toplantısının ardından Sayrun İttifakı Genel Sekreteri Hasan el Akuli, “Hükümetten derhal halktan özür dilemesini ve istifa etmesini istiyoruz” diye konuştu.

El Abadi, Basra’daki olayların ciddiyetini kabul etmekle birlikte kendi icraatlarını savundu. Kamu hizmetlerinden kaynaklanan bir sorunun kendisine karşı siyasi sabotaj olarak kullanıldığını öne sürdü.

Basra’da nüfusun çoğunluğu Şii olmasına rağmen, kentteki protestocular İran’ı siyasi partilere nüfuz etmekle suçluyor. (Kaynak: Amerika’nın Sesi)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.