Başkanlığa ya Yıldırım ya 'bir MHP'li'

Başkanlığa ya Yıldırım ya 'bir MHP'li'

Hükümetin göreve başlama takvimine göre Meclis Başkanlığı adayları 13 Temmuz'a kadar bildirilecek. 18 Temmuz'a kadar tamamlanması gereken TBMM Başkanlık seçimlerinde son Başbakan Binali Yıldırım ve MHP'den bir ismin aday olabileceği konuşuluyor.

Genel seçimlerin tamamlanması ve başbakanlık kurumunun kapatılmasının ardından Meclis Başkanlığı’nda Binali Yıldırım’ın adı geçiyor. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine ilişkin kesin sonuçların 5 Temmuz’da açıklanması ile birlikte, yeni Meclis’in ve yeni hükûmetin göreve başlama takvimi de işlemeye başlayacak.

Milletvekilleri, önce mazbatalarını alıp TBMM’ye kayıt yaptıracak, ardından da Meclis Genel Kurulunda yemin edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da 8 Temmuz’da TBMM’de ant içecek ve yeni hükûmet sisteminin ‘İlk başkanı’ olarak resmen göreve başlayacak.

AK PARTİ SON TURDA KENDİ ADAYINI SEÇTİREBİLİYOR

Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre  Meclis başkanlığı için adaylar 13 Temmuz’a kadar bildirilecek. Başkanlık seçimlerinin ise 18 Temmuz’a kadar tamamlanması gerekiyor. AK Parti ve MHP’nin Meclis başkanlığı konusunda ortak bir aday üzerinde uzlaşmasına kesin gözüyle bakılırken, bu konuda Başbakan Binali Yıldırım’ın ismi ön plana çıkıyor.

Kulislerde, MHP’li bir ismin de aday gösterilebileceği konuşuluyor. AK Parti ve MHP uzlaşamazsa bile AK Parti’nin 295 olan sandalye sayısı kendi adayını son turda seçtirmeye yeterli oluyor.

Meclis iç tüzüğüne göre, ilk iki oylamada 400, üçüncü oylamada 301, dördüncü oylamada ise en fazla oyu alan aday Meclis Başkanı seçiliyor.

BAYKAL SAĞLIK PROBLEMLERİ NEDENİYLE GEÇİCİ BAŞKAN OLAMAYACAK

TBMM Başkanlığı konusundaysa meclisteki en yaşlı üye CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın sağlık problemleri nedeniyle TBMM’ye ‘geçici başkanlık’ yapamayacağı, bu nedenle TBMM’nin ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İYİ Parti Ankara Milletvekili seçilen Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanacağı belirtiliyor. Meclis İçtüzüğüne göre ikinci derecede en yaşlı üyenin de Başkanvekilliği görevini yerine getirmesi gerekiyor.

İkinci en yaşlı üye MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu görevi üstlenmeyeceği, bu durumda CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici veya AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü’nün geçici Meclis başkanvekilliği yapacakları belirtiliyor. Meclis’teki en genç altı milletvekili de, geçici olarak kâtip üyelik yapacaklar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.