Başkan olursa Maduro'yu affedecekmiş!

Başkan olursa Maduro'yu affedecekmiş!

Petrol zengini Venezuela'da solcu iktidara meydan okuyarak kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaidó, barışçıl geçiş sürecini kabul etmesi halinde Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya af çıkaracağını öne sürdü.

Petrol zengini Venezuela’da solcu Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya meydan okuyarak geçici devlet başkanlığını ilan eden ve Latin Amerika’daki sağ iktidarlar ile ABD, Kanada ve AB’nin desteğini alan muhalefet lideri Juan Guaidó’nun ‘kendini pazarlama’ girişimleri sürüyor.

Guaidó, Maduro’nun iktidarı barışçıl bir biçimde bırakması ve siyasi geçişin önünü açması halinde kendisine ve yakın çevresine af çıkartılacağını söyledi.

Geçici başkanlığını ilan ettiği çarşamba gününden sonra ilk röportajını Univisión kanalına veren Guaidó, “Bu af ve bu garantiler, demokratik düzeni yeniden tesis etme amacıyla anayasadan yana saf tutmaya hazır olan herkes için geçerli” ifadelerini kullandı. Guaidó, Şili ve Venezuela’da geçiş dönemlerinde benzer afların çıkarıldığını savundu.

Söyleşide ‘Maduro diktatörlüğüne en kısa sürede son vermeye, ekonomiye istikrar getirmeye ve özgür seçimler düzenlemeye’ kararlı olduğunu öne süren Guaidó, bu iddialarını hayata geçirmek için desteğine ihtiyaç duyduğu ancak şu ana dek Maduro’nun yanında yer alan orduya ‘saf değiştirme’ çağrısını ve af teklifini de yineledi. Venezuela ordusu ise bu açıklamalara tepkiyle yaklaşıyor. Son olarak Savunma Bakanı Vladimir Padrino ‘Guaidó’nun gülünç ama tehlikeli kumarının ülkeyi yıkıcı bir ihtilafa sürükleyeceği’ uyarısında bulunarak, “Venezuela’nın sorunlarını çözecek şey kardeşler arası bir iç savaş değil, diyalogdur” dedi.

Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino.

NE OLACAK?

Maduro krizin başından bu yana Guaidó’yu ABD destekli bir darbe yapmaya çalışmakla suçluyor. Maduro son konuşmasında “Diyaloğa, anlaşmaya, müzakereye ve mutabakata hazırım” dese de, Guaidó’yu Amerikan kuklası olmakla suçlayıp “Ülke dışından dayatılan bir kukla hükümeti meşrulaştıracak mıyız? Anayasamızın ihlal edilmesine izin mi vereceğiz? Hayır!” tepkisini gösterdi. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.