"Basın özgürlüğü olmadan özgürlük olmaz"

"Basın özgürlüğü olmadan özgürlük olmaz"

Guterres 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle yayımladığı video mesajında, gazetecilerin ve medya çalışanlarının özgürlüğüne yönelik tehditlerin gün geçtikçe artmaya devam ettiğini söyledi.

Bugün Dünya Basın Özgürlüğü günü. 3 Mayıs, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 1993 yılında aldığı kararla tüm dünyada Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak kutlanıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü vesilesiyle yayımladığı video mesajında, gazetecilerin ve medya çalışanlarının özgürlüğüne yönelik tehditlerin gün geçtikçe artmaya devam ettiğini söyledi.

"Tehditler artıyor"

Guterres, Covid-19 salgını boyunca, birçok medya çalışanının ön saflarda yer alarak karar vericileri bilgilendirmek ve hayat kurtarmak için doğru, bilime dayalı haberler yaptığını, aynı zamanda, iklim, biyolojik çeşitlilik ve çevre kirliliği üzerine çalışan gazetecilerin, bu üçlü gezegen krizine küresel seviyede dikkat çekmeyi başardığını vurguladı.

"Ancak gazetecilerin ve medya çalışanlarının özgürlüğüne yönelik tehditler gün geçtikçe artmaya devam ediyor" diyen Guterres, küresel sağlıktan iklim krizine, yolsuzluğa ve insan hakları ihlallerine kadar, gazetecilerin işlerinin giderek daha fazla siyasallaşmasıyla ve birçok yönden onları susturma girişimleriyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

"Dijital teknoloji bilgiye erişimi demokratikleştirdi. Aynı zamanda ciddi zorluklar da yarattı" diyen Guterres, "Birçok sosyal medya platformunun iş modelleri, doğru haberlere erişimi artırmaya değil, katılımı artırmaya dayalı. Bu da genellikle öfkeyi kışkırtmak ve yalanları yaymak anlamına gelir" dedi.

Savaş bölgelerindeki medya çalışanlarının yalnızca bombalar ve kurşunlarla değil, modern savaşa eşlik eden bilginin tahrifatı ve dezenformasyon silahlarıyla da tehdit edildiğini sözlerine ekleyen Guterres, "Basın mensupları sadece işlerini yaptıkları için düşman olarak saldırıya uğrayabiliyor, casuslukla suçlanabiliyor, gözaltına alınabiliyor veya öldürülebiliyor" dedi.

Kadın gazeteciler

Dijital teknolojinin, baskı ve istismar için yeni kanallar yaratığını belirten Guterres, kadın gazetecilerin özellikle çevrimiçi taciz ve şiddet riski altında olduğunu sözlerine ekledi.

Genel Sekreter "Basın özgürlüğü olmadan gerçek demokratik toplumlar olmaz. Basın özgürlüğü olmadan özgürlük olmaz" dedi.

Guterres, "Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde, medyanın iktidara doğruyu söyleme, yalanları ifşa etme ve güçlü, dayanıklı kurumlar ve toplumlar inşa etme konusundaki temel çalışmalarını saygıyla karşılıyoruz" dedi.

Genel Sekreter mesajına son verirken tüm hükümetleri, medya kuruluşlarını ve teknoloji şirketlerini bu önemli çabaları desteklemeye çağırdı.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.