Barzani'den 'bütçe' açıklaması: Maaşlar konusunda Bağdat'la anlaşmaya vardık

Barzani'den 'bütçe' açıklaması: Maaşlar konusunda Bağdat'la anlaşmaya vardık

IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, "Başbakan Muhammed Es Şiya Sudani ile vatandaşların maaşlarının ödenmesi konusunda makul bir anlaşmaya vardık" açıklamasında bulundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, bir süredir Bağdat'taki merkezi Irak hükümetiyle gerilime neden olan bütçe ve maaş ödemeleri konusunda açıklama yaptı. Barzani, Bağdat'la 'makul bir anlaşmaya varıldığını' duyurdu.

Rûdaw haber sitesinin aktardığına göre, Irak Bakanlar Kurulu, dünkü toplantısında IKBY'ye aylık 700 milyar dinar (yaklaşık 535 milyon dolar) ödenmesini karar verdi. Buna göre son 3 aydır gönderilmeyen toplam 2,1 trilyon dinar maaşın kısa sürede IKBY'nin hesabına yatırılması bekleniyor. Bu kararın ardından IKBY Başbakanı Mesrur Barzani, yayınladığı mesajda, “Yüce Allah’ın yardımı ve halkımızın güçlü iradesi sayesinde Kürdistan halkının haklarını savunabildik. Federal Başbakan Muhammed Es Şiya Sudani ile vatandaşların maaşlarının ödenmesi konusunda makul bir anlaşmaya vardık” açıklamasında bulundu.

'İSTİKRARI BOZMA GİRİŞİMLERİNE İZİN VERMEYECEĞİZ'

Irak ile IKBY bölgesindeki siyasi taraflara, Irak Parlamentosu'ndaki Kürt partilere ve IKBY müzakere heyetine, vatandaşların maaş ve mali haklarının elde edilmesi sürecinde tek ses olarak sundukları destekten ötürü teşekkür eden Barzani, "Yüce Allah’ın da yardımıyla Allah'ın desteğiyle aziz vatandaşlarımıza hizmet etmeye devam edeceğiz ve Kürdistan Bölgesi'nin istikrarını bozmaya yönelik kısır girişimlere izin vermeyeceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

Erbil ile Bağdat arasındaki görüşmeler sırasında IKBY hükümeti çalışanların maaşları için aylık 800 milyar dinar talep etmişti. IKBY hükümetinin, tüm çalışanlarının maaşlarını karşılayabilmesi için aylık 920-940 milyar dinara ihtiyacı var. Rûdaw muhabiri, Irak Maliye Bakanlığı’nın söz konusu ödeneğin IKBY’nin hesabına yatırılması için Raşid ve Rafiden bankalarına talimat verdiğini aktardı. IKBY Maliye Bakanlığı da 17 Eylül'de eylül ayı maaşlarının ödenmesine başlandığını duyurmuştu. 

Irak, bütçe yasasının onaylanıp resmi gazetede yayınlanmasının ardından geçen süreçte IKBY'nin bütçe payını petrol ve iç gelirleri gerekçe göstererek göndermiyordu. Bu bağlamda geçen hafta IKBY Başbakanı Mesrur Barzani başkanlığında bir heyet Bağdat’a gidip Başbakan Muhammed Şiya Es Sudani, Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi ve Iraklı siyasi taraflarla görüşmüştü.

 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.