Bartın, Hakkâri-Van-Şırnak kara yolunu meclis gündemine taşıdı

Bartın, Hakkâri-Van-Şırnak kara yolunu meclis gündemine taşıdı

Yeşil Sol Parti Hakkari Milletvekili Öznur Bartın, Hakkâri-Van-Şırnak kara yolunda dağların yamaçlarında yer alan kayaların her an düşme tehlikesi olduğunu belirtti, meclise konu hakkında soru önergesi verdi.

Öznur Bartın, Hakkâri-Van-Şırnak kara yolunun bulunduğu bölgede yamaç eğimlerinin fazla olması nedeniyle kaya kütle hareketlerinin fazla olduğu dağların yamaçlarında yer alan kayaların her an düşmeye hazır olduğunu, bu durumun sürücü ve yolcuları tedirgin ettiğini belirtti. Bartın, konu ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun cevaplaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Öznur Bartın'ın verdiği soru önergesinde, "Hakkâri-Van ve Şırnak’ı birbirine bağlayan karayolunda kaya düşme riski nedeniyle sürücüler ve vatandaşlar korkuyla seyahat etmekte, bölgede yamaç eğimlerinin fazla olması nedeniyle kaya kütle hareketlerinin fazla olduğu dağların yamaçlarında yer alan kayaların her an düşmeye hazır görüntüsü olası bir faciaya davetiye çıkarmaktadır.

Yol güzergâhında geçmişte ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı birçok kaza meydana gelmiştir. 13 ocak tarihinde Hakkari-Van karayolu üzerinde bulunan kent girişindeki depin mevkiinde Şaban Duman (27) yönetimindeki 63 VP 962 plaka minibüsün üzerine kaya düşmesi sonucu Habib Duman hayatını kaybetmiş, 15 mayıs 2020 tarihinde erziki mevkiinde Hakkari'den Yüksekova gitmekte olan ve sürücüsünün ismi öğrenilemeyen 06 NM 687 plakalı lüx aracın önüne dağdan kopan dev kaya parçaları sonucu sürücü son anda kurtulurken araçta maddi hasar meydana gelmiş,  24 şubat tarihinde Hakkari-Van karayolu üzerinde bulunan yeni köprü mevkiinde Yüksekova'dan Bağışlı köyüne gelmekte olan Nurullah Yılmaz yönetimindeki aracın üzerine kaya parçaları düşmüş, kazada araç içerisinde bulunan 3 kişi yaralanmış, yine 30 Kasım tarihinde Yüksekova'dan Hakkari'ye gelmekte olan Ebubekir Güzel (39) yönetimindeki 72 AAC 585 plakalı aracın üzerine kaya parçaları düşmüş, kazada araç içerisinde bulunan Ebubekir ve Mesut güzel yaralanmıştır.

Güzergâhta taksicilik ve dolmuşçuluk yapan şoförler, sürekli ölümle burun buruna işlerini yapmak zorunda olduklarını, yağışlı günlerde bu yollardan geçecek müşteriyi götüremediklerini, yetkililerin bu soruna bir an önce çözüm bulmasını istemektedirler. Geçmişte de ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı birçok kaza meydana geldiği bölgede
sürekli olarak Çukurca’dan Hakkâri’den Van’a hastaların sevk edilmesi nedeniyle güzergah üzerinde tehlike arz eden kayalara ilişkin acilen önlem alınması gerekmektedir." ifadeleri yer aldı.

Bartın, önergesinde şu soruları sordu:

  1. Hakkâri-Van-Şırnak karayolu güzergahında kopmaya hazır kayaların oluşturduğu tehlikeden Bakanlığınız haberdar mıdır?
  2. Hakkâri-Van-Şırnak karayolunun bulunduğu bölgede kaya düşme riski nedeniyle sürücüler ve yolcuların can güvenliği ciddi bir tehdit altında. Bakanlık olarak bu tehlikeli durumu önlemek için ne tür kısa ve uzun vadeli planlarınız var?
  3. Geçmişte bu yolda çok sayıda ölümlü, yaralamalı ve maddi hasarlı kaza yaşandı. Bu kazaların tekrarlanmasını önlemek için alınmış veya planlanmış herhangi bir güvenlik önleminiz var mı?
  4. Güzergâhta taksicilik ve dolmuşçuluk yapan şoförler, özellikle yağışlı günlerde bu yolu kullanmakta zorlandıklarını ifade ediyorlar. Yetkililer, bu şoförlerin işlerini sürdürebilmeleri ve yolcularını güvenli bir şekilde taşıyabilmeleri için hangi destekleri sağlamayı düşünüyorlar?
  5. Yol güzergâhı üzerinde hastaların sevk edilmesi gibi acil durumlar ve bu yolu kullanmak zorunda olanlar için alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin bir planınız var mıdır? Özellikle bu yolu kullanmak zorunda kalan hastaların ve sağlık personelinin güvenliklerini sağlayamaya ilişkin bir çalışmanız var mıdır/olacak mıdır?
  6. Bölgedeki yamaç eğimlerinin fazla olması nedeniyle kaya düşme riskinin yoğun olduğu bu bölgelerde sık sık bakım ve denetim çalışmaları yapılıyor mu? Eğer yapılıyorsa, bu çalışmaların sıklığı ve etkinliği nedir? Ayrıca, bu çalışmaların daha da artırılması veya iyileştirilmesi için planlarınız nelerdir?
  7. Dağlık bölge olarak bilinen Hakkari’de benzer şekilde tehlike arz eden kaç yol bulunmaktadır ve bu yollara ilişkin yürütülen çalışmalar nelerdir?

 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum