Baransel: Deprem bölgesindeki eczaneler desteklenerek yeniden açılmalı

Baransel: Deprem bölgesindeki eczaneler desteklenerek yeniden açılmalı

Van Bitlis Hakkari Eczacılar Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, kalıcı çözümün sağlanması için bölgedeki eczanelerin desteklenerek hizmete hazır hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Depremin hemen ardından organize olan eczacılar odası bölgeye ilaç göndererek, 11 kentte toplam 26 sahra eczanesi açtı. Eczacılar odası, kendi inisiyatifleriyle halka ücretsiz hizmet vermeyi sürdürüyor. Eczacıların çalışmalarına ilişkin konuşan Van-Bitlis-Hakkari Eczacılar Odası Başkanı Hayrullah Fikret Baransel, kurulan sahra eczanelerin kalıcı çözüm olamayacağını ifade ederek, bölgedeki eczaneleri faal hale getirilmesinin gerektiğini belirtti.

ECZACILARIN AÇTIĞI 26 SAHRA ECZANESİ 

11 kentte 26 sahra eczanesi açtıklarını belirten Baransel, bu ilaçların eczacıların kendi bütçesiyle karşılandığını kaydetti. Buralarda meslektaşlarının gönüllü olarak dönüşümlü hizmet verdiğini kaydeden Baransel, “Bu süreç içerisinde sadece ilaç hizmeti vermedik, kadın hijyen ürünlerinden tutun çocuk malzemelerine kadar hemen hemen her şeyi depremzedelere ulaştırmaya çalıştık” dedi. Baransel, “Bizler burada bir inisiyatif alarak elimizi taşın altına koyduk. Eksiklikler yaşanmış olabilir ama elimizden gelen, yapmaya çalıştığımızı söyleyebilirim” ifadelerinde bulundu. 

'SGK’NİN KARARI DOĞRU, ANCAK EKSİK' 

Baransel, artık deprem bölgesindeki eczanelerin yavaş yavaş faaliyete geçirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Çünkü sistem bu şekilde sürdürülemez, sağlıklı değil. Tabi bunun önünde birkaç engel bulunuyor. Barınma ve yer sorunu çözüldükten sonra, bölgede eczacılık yapılabilecek yapı stokuna ilişkin çalışmalar yapılmalı. Bir diğer sıkıntı ise ilaçlardaki fiyat farkları. Biliyorsunuz SGK afet sonrası bir açıklama yaptı ve ‘yüzde yirmiden muayene paylarının tamamını öteliyorum’ dedi. Bu kara doğru ama eksik. Fiyat farkları ile ilgili hiçbir değişiklik yapılmadı. İlaçların bulunmadığı bu dönemde ve özellikle depremzede vatandaşlar ile eczacılar arasında problem yaşanmaya başladı” ifadeleriyle yaşanan sorunlara dikkat çekti. 

'ECZANELER İÇİN YER TEMİN EDİLMELİ' 

Baransel, şöyle devam etti: “Çünkü fiyat farklarını vatandaşlar ödeyemiyor. Eczacıların da fiyat farklarını almadan ilaç hizmetini sürdürmesi mümkün görünmüyor. Özellikle afet bölgesindeki meslektaşlarımızın tekrar eczanelerini faal hale getirebilmesi için fiyat farkı sorununun çözülmesi gerekiyor. Bir diğer nokta, bölgedeki eczanelerin ayağa kaldırılması için, sahra eczanelerini kademeli olarak kaldırmak zorundayız. Ama biz bunları kapatırken beklentimiz, fiyat farkları çözülmesi, eczane açmak isteyen meslektaşlarımıza yer teminin sağlanması ve desteklenmesi.” 

'İLAÇ SORUNU ARTACAK' 

Türkiye genelinde ilaç tedarik sıkıntısının yaşandığını ekleyen Baransel, ilaç yokluğunun yüzde 30'lara çıktığını söyledi. Söz konusu ilaç tedarikinin ilerleyen süreçte deprem bölgesinde daha yoğun bir şekilde hissedilebileceğini ifade eden Baransel, yaşanabilecek sağlık ve ilaç sorunlarına karşı Sağlık Bakanlığı'nın gerekli tedbirleri alması gerektiği uyarısında bulundu. 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.