Ban: Siyasi çözümler geliştirilmeli

Ban: Siyasi çözümler geliştirilmeli

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Dünya üzerinde ihtilaflar nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kalan bir çok insan bulunduğunu, günümüzde 50 milyonun üzerinde insanın savaş ve şiddet nedeniyle evlerinden edilmiş durumda olduğunu söyledi.

Ban, "Bu insanların 33,3 milyonu kendi ülkelerinde iç göçe zorlanmış durumda, 16,7 milyonu ise çoğunlukla komşu ülkelere sığınmış mülteciler. Sadece geçtiğimiz yıl evlerinden edilenlerin sayısı 10 milyon arttı. Her 15 dakikada  bir aile evinden kaçmak zorunda bırakılıyor" dedi.

Suriye'deki ihtilafın, sayılardaki büyük artışın ana nedenlerinden biri olduğunu belirten Ban, Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan'daki çatışmalar nedeniyle de bir çok insanın evlerinden kaçmak zorunda kaldığını vurguladı.

Bir çok ihtilafa hala çözüm bulunamamış olması nedeniyle evlerine geri dönebilenlerin sayısının oldukça kısıtlı kaldığını ifade eden Ban, "Afganistan, Kolombiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Myanmar, Somali ve Sudanlı insanlar onlarca yıl hatta kuşaklar boyu sürgünde  yaşamak zorunda kalıyor" dedi.

Dünyadaki mültecilerin büyük bölümünün, bir diğer deyişle yüzde 86'sının kalkınmakta olan ülkelere sığınmış olduğunu hatırlatan Ban, bu rakamın on yıl önce yüzde 70 seviyesinde bulunduğunu belirtti. "Bu ülkelerin bir çoğu insanların güvenliğini sağlamak için sınırlarını açtılar ve çoğu zaman da imkanlarını zorlamak pahasına mültecilere yardım eli uzattılar" diyen Genel Sekreter, üye ülkeleri ve sivil toplum kuruluşlarını zorla evlerinden edilenlere kapılarını açan ülke ve toplumlara destek vermek için ellerinden geleni yapmaya çağırdı.

Ban, "Artan sayılar, uluslararası topluluğun savaşları ve ihtilafları önleme ve sonlandırmak için ortak bir karar almada ne kadar başarısız olduğunu gözler önüne seriyor" dedi. Ban, BM Mülteciler Yüksek Komiseri ve onun çalışma ortaklarının, su, gıda, barınma, eğitim, hijyen ve koruma hizmetleri gibi insanların hayatlarını kurtaran yardımları  ihtiyaç sahiplerine eriştirmeye devam ettiğini belirtti.

Ban, "Ancak, insani yardım tek başına yeterli olmuyor. Acil olarak siyasi çözümler geliştirilmeli" çağrısında bulundu.

Dünya Mülteci Gününde savaşlardan, baskıdan ve insan hakları ihlallerinden kaçan 50 milyon insanın direnme gücünü takdirle karşıladıklarını ifade eden Ban, "Gelin silahlı çatışmaları durdurmak için ortaya koyduğumuz kararlılığı yineleyelim ve evlerinden kaçmaya zorlanan insanlara yardım edelim. Savaşın tek bir aileyi bile parçalaması kabul edilemez" diyerek mesajına son verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.