Bakanlıktan Dede'ye cevap: Yüksekova'daki konutlar için herhangi bir ücret talep etmedik

Bakanlıktan Dede'ye cevap: Yüksekova'daki konutlar için herhangi bir ücret talep etmedik

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından HDP Hakkari Milletvekili Dede’nin sunduğu soru önergesine verilen cevapta, “Bahse konu alanda ortak alan, park, bahçe, çevre düzenlemesi ve tapu masrafı adı altında herhangi bir ücret talep edilmemektedir” denildi.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Yüksekova’daki TOKİ konutları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından cevaplandırılmak üzere soru önergesi sunmuştu. Bakanlık, Dede’nin soru önergesini cevapladı.

“TALEP EDİLEN PARA HUKUK DIŞIDIR”

Dede, verilen cevapla ilgili Yüksekova Haber Portalı’na yaptığı açıklamada, “5 etaptan oluşan ve bir kısmının kura çekimi yapılarak hak sahiplerine devredileceği söylenen ancak çeşitli kalemler adı altında talep edilen paralardan dolayı devredilemeyen ve atıl durumda kalan Yüksekova TOKİ konutlarını ve yine bu konutlara ilişkin gerek basında ve gerekse hak sahipleri tarafından bize iletilen iddiaları ve yaşatılan mağduriyeti 16/07/2019 tarihinde Anayasanın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı ve 99’uncu maddelerine istinaden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sorduk ve bu uygulamalara açıklık getirilmesini istedik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı süresi geçtikten sonra 20/02/2020 tarihinde 7/15462 Esas Sayılı yazılı soru önergemize verdiği cevapta bahse konu alanda ortak alan, park, bahçe, çevre düzenlemesi ve tapu masrafı adı altında herhangi bir ücret talep edilmediğini yazılı olarak tarafımıza iletmiştir. Bakanlığın beyanında da görüldüğü üzere hak sahiplerinden yasanın korunan menfaatine aykırı olarak çeşitli kalemler adı altında talep edilen paralar tamamen hukuk dışıdır. Bakanlığın açıkça kabul etmediği bu uygulamaya derhal son verilerek hak sahiplerinin daha fazla mağdur edilmemesini ve konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuyla paylaşırız” dedi.

BAKANLIĞIN CEVABI: HERHANGİ BİR ÜCRET TALEP ETMEDİK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Dede’nin sorularına verdiği cevaplar şöyle:

“Bakanlığımızca Hakkari İli, Yüksekova İlçesinde yapımı tamamlanan konutlar için kura çekimi ve teslim işlemleri peyder pey gerçekleştirilmektedir. Bahse konu alanda ortak alan, park, bahçe, çevre düzenlemesi ve tapu masrafı adı altında herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Hak sahipleri yıkılan konutlarının yüzölçümü kadar konutu ücretsiz almakta olup talepleri doğrultusunda yıkılan konutundan daha büyük yüzölçümlü konut alan hak sahipleri için aradaki farkı maliyet bedeli üzerinden faizsiz olarak taksitlendirilerek ödeme kolaylığı sunulmuştur. Ayrıca yıkılan konutların arsaları kendilerinde kalmak kaydıyla yeni yapılan konutların arsa payları hak sahiplerinden talep edilmektedir.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre; Bakanlığımız, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Maliye Bakanlığı arasında imzalanan' 04.05.2017 tarihli "Kamu Düzeni ve Güvenliğinin Olağan Hayatı Durduracak veya Kesintiye Uğratacak Şekilde Bozulduğu Alanlarda Uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projelerinin Usul ve Esaslarına İlişkin Çerçeve Protokol" kapsamında, inşaat uygulamaları Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Protokol kapsamında Hakkâri'nin Yüksekova İlçesi'nde 6 projede sosyal donatılarıyla birlikte toplam 3 bin 63 konut uygulaması hayata geçirilmiştir. Bu konutlardan 2.298 konutun inşaatı tamamlanarak geçici kabulü onaylanmıştır. 765 konut ise geçici kabul aşamasındadır.”

Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum