Bakan Özhaseki 6 Şubat depremlerinin maliyetini açıkladı

Bakan Özhaseki 6 Şubat depremlerinin maliyetini açıkladı

Çevre Bakanı Özhaseki, 6 Şubat depremlerinin maliyetini açıkladı. Özhaseki, “100 milyar doların üzerinde bir hasar ile karşı karşıyayız. Türkiye bir deprem ülkesi. Tek çare kentsel dönüşüm” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası Sonuç Bildirgesi’ni açıkladı.

6 Şubat depremlerinin maliyetini açıklayan Özhaseki, “100 milyar doların üzerinde bir hasar ile karşı karşıyayız. Türkiye bir deprem ülkesi. Tek çare kentsel dönüşüm” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜME 480 MİLYAR TL KAYNAK

"Türkiye genelinde 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Şu anda Türkiye genelinde yaklaşık 400 bin bağımsız bölümün dönüşüm süreci devam ediyor" diyen Özhaseki, "İstanbul’da 2012’den bugüne kentsel dönüşüm projeleriyle bugüne kadar İstanbul’da 800 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Türkiye genelinde kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bakanlığımızca 480 milyar TL değerinde kaynak sağlandı" bilgisini aktardı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN DE ARABULUCULUK GÜNDEMDE

Bakan Özhaseki, Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şûrası'nda alınan kararları ise şöyle sıraladı:

"- Şurada sadece binanın yıkılması safhası değil, ruhsat aşamasında ve fonksiyon değişikliğinde yüzde 50+1 yeterli olsun dendi. Yapılan kentsel dönüşümlerde karşımıza çıkan tıkanıklığı iş uzamasını tebligat kararına alındı. Tebligatın e-devlet üzerinden yapılması, bina üzerine asılması ve muhtarlıklarda olması konusunda hemfikir olundu.

- Şurada, yıkılan riskli yapıların arsa haline gelmesinden sonra ortaklığın giderilmesi için dava açılması fikri ortaya kondu. Kentsel dönüşümdeki uyuşmazlıkların çözülmesi için arabuluculuk sistemine geçilmesi istendi.

- Türkiye'de bundan sonra yapılacak köy evlerini çelik karkas üzerine yapmayı düşünüyoruz. İlk etapta depremden etkilenen 4 şehirde bu çelik evleri yaparak vatandaşlarımıza göstermek istiyoruz."

YERİNDE DÖNÜŞÜM İÇİN 215 BİN KİŞİ BAŞVURDU 

Yerinde dönüşüm için gelen başvurular ve süreç hakkında da bilgi veren Özhaseki, "Bize şu ana kadar 215 bin vatandaşımız müracaat etti. Bu konuda kredi olarak ve hibe olarak vereceğimiz rakamı belirledik. Şu ana kadar yıkıntı ve hafriyatların yüzde 50'den fazlasının kaldırılması bitirildi. Şu ana kadar yaptığımız 200 bin ihalede 41 bin konutta vatandaşlarımız yakında oturabilir hale gelecek" dedi.

'EN RİSKLİ YERLERDEKİ YAPILARIN BİR AN ÖNCE TAŞINMASI GİBİ BİR DERDİMİZ VAR'

İstanbul depremi konusunda alınan önlemler için ise Bakan Özhaseki şu açıklamayı yaptı; "İstanbul'un yerleşimi binlerce yıla dayanıyor. İstediğimiz gibi bir cadde açıp genişletelim deme şansımız yok. Şu anda bizim ilk etapta en riskli gördüğümüz yerlerdeki yapıların bir an önce taşınması gibi bir derdimiz var. Boşalttığımız her bir alanı ilçelere bırakacağız."

FİNANSMAN SORUNUNU İÇİN GENEL MÜDÜRLÜK KURULACAK

Bakan Özhaseki finansman sorunu hakkında ise şu hazırlıkları anlattı; "Finansman başlı başına bir sorun. Sorunu çözme noktasında kendime güveniyorum. Hazine ve Maliye Bakanlığı herhangi bir kısıtlama vermedi. Kaynak Geliştirme Genel Müdürlüğü kurmayı planlıyoruz. Rekabetçi bir ortamda binlerce araziyi kullanmak isteyen vatandaşlara sunacağız, satacağız. Bunu da kentsel dönüşümde kaynak olarak kullanacağız."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.