Bakan Nureddin Nebati’nin ‘enflasyon’ öngörüleri tutmuyor

Bakan Nureddin Nebati’nin ‘enflasyon’ öngörüleri tutmuyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin göreve geldiği 2 Aralık’tan bu yana yaptığı enflasyon açıklamalarının şu ana kadar hiçbiri gerçekleşmedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın istifası sonrası 2 Aralık’ta görevi devralan Nureddin Nebati 4 aylık sürede birçok kez ‘enflasyon’ hakkında açıklama yaptı.

Her defasında enflasyonun düşeceğini söyleyen Nebati’nin öngörüleri şu ana kadar tutmadı, hatta kimi zamanlarda kendisiyle çelişti.

'Ekonomi' üzerine bir eğitim almayan, doktora tezinde Ak Parti’yi inceleyen Bakan Nebati’nin göreve geldiğinden bu zamana enflasyon açıklamaları ve öngörüleri şu şekilde:

9 Aralık: Enflasyonu düşük seviyelere indireceğiz

"Enflasyonla mücadele konusunda önümüzdeki dönemde de para ve maliye politikalarının güçlü eşgüdümü ile mal ve hizmet piyasalarında rekabet ve verimliliği artıracak yapısal tedbirleri hayata geçirerek ve kalıcı olarak düşük seviyelere indireceğiz"

  • 3 Ocak’ta açıklanan Aralık enflasyonu: Aylık yüzde 13,58, yıllık yüzde 36,08

14 Ocak: Ocak’ta pik, 2023'te tek hane

"Yıllık enflasyonun kurdaki yükseliş, ücret artışları, yeniden değerleme oranı kapsamında yapılan artışlar gibi etkenlerle Ocak ayında pik noktasına ulaşmasını öngörüyorum.

"Biz şu anda Aralık’ın kamburunu taşıyoruz. Yazın gerek gıda fiyatlarındaki gevşeme, ki şu an dünyada bir enflasyon da var, bu ikisinin etkisinin azaldığı bir döneme giriyoruz. Enerji ihtiyacımızın azalması, gıda fiyatlarındaki normalleşmeler bizim artık yeni bir patikaya girdiğimizi gösteren en önemli aylar olacak.

"Biz enflasyonu çözeceğiz. Ondan sonra 2022 yılı tam bir dönüş, istikrar ve işlerin oturduğu bir yıl olacak. Önümüzdeki yıl bu sohbeti yaparsak, yapacağımız sohbette faizde, enflasyonda ve kurdaki bütün olumlu değişimlerin nasıl gerçekleştirildiğini siz bana soracaksınız. Çünkü enflasyon denilen şey üç günlük bir iş değil ki, faiz oranlarının inmesi, çıkması hızlı bir etki gösterir ama kur ataklarının Türkiye’deki etkisini yadsımak, görmezden gelmek, kur ataklarının bu kadar hızlı etkili olduğunu görmezden gelmek kadar tehlikeli bir şey olabilir mi?

"Ben 2023 Haziran ayında seçime tek haneli enflasyonla gideceğim."

27 Ocak: Yüzde 40'lar civarında seyredecek

"… (Enflasyon) Bir süre yüzde 40’lar civarında olacak. Yaz aylarında bir miktar düşme olacak. Yıl sonunda baz etkisiyle yüzde 30’ların altına indirmeyi hedefliyoruz."

  • 3 Şubat’ta açıklanan Ocak enflasyonu: Aylık yüzde 11,10, yıllık yüzde 48,69

3 Şubat: Nisan’da zirve yapar ama yüzde 50'yi geçmez

(Ocak ayının enflasyon verileri açıklanmadan önce)

"… (Enflasyon) Yaz aylarında toparlanma göstermeye başlayacak ve aralık ayında baz etkisine bağlı olarak radikal bir düşüş gösterecek. Enflasyonun nisana kadar yüzde 50'nin altında bir seviyede zirve yapmasını bekliyoruz.

"Enflasyonda yüzde 50 seviyelerini göreceğimizi düşünmüyorum. Umarım yanılmam.

"Bu yeni (ekonomik) modelin riskli kısmını 2021'de çoktan geride bıraktık. Enflasyon sorununun sadece artçı sarsıntısı 2022'ye kaldı ve bu büyük ölçüde bu yıl içinde halledilecek. 2023 Haziran seçimlerine kadar tek haneli enflasyon yaşıyor olacağız."

8 Şubat: Kültürel sebepten yükseliyor

(Londra’da yabancı yatırımcılara yaptığı toplantıda)

"Türkiye’deki enflasyon yabancıların kültürel olarak anlayamayacağı sebepten yükseliyor."

  • 3 Mart’ta açıklanan Şubat enflasyonu: Aylık yüzde 4,81, yıllık yüzde 54,44

3 Mart: Takılıp kalmayın, sonsuza kadar sürmez

(TÜİK’in enflasyon verilerini açıklamasından sonra)

"2023 Haziran seçimlerine de tek haneli bir enflasyon rakamı ile gireceğiz. Unutmayalım ki gerçekten her zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Enflasyon karşısında yaşadığımız zorluklarda takılı kalıp hadiseyi sonsuza dek sürecek gibi görmek, bizim bakış açımızda yer almamaktadır.

"Döviz kurunu kapsamlı ve yenilikçi metotlar ile düşürdüğümüz gibi enflasyonu da önümüzdeki dönemde düşüreceğiz.

"Enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ettiğimizi yakın zamanda gıda ürünlerinde ve elektrikte yaptığımız KDV indirimleri ile gösterdik. Bu süreçte ülkemizde de özellikle enerji ve diğer emtia fiyatları kaynaklı baskıların etkili olduğunu ve şubat ayında yıllık TÜFE’nin yüzde 54,44’e, ÜFE’nin ise yüzde 105,01’e ulaştığını görüyoruz. Salgın sonrası dönemde küresel ekonomik aktivitedeki toparlanma neticesinde enflasyonun gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde etkili olduğuna birlikte şahit oluyoruz." 

21 Mart: Bu gurur tablosu hepimizin

(Ak Parti Şanlıurfa İl Danışma Meclisi'nde yatırımcılara ilişkin)

"Enflasyonla ilgili bir sıkıntımız var hiç merak etmeyin aşıyoruz, aşacağız. Türk Lirası'na güveni artırıyoruz. Türkiye ekonomisini faiz-kur kıskacından çıkardık ve ülkeyi öngörülebilir istikrarlı bir şekilde yöneten milletine güvenen dirayetli liderimizle birlikte koşuyor ve yorulmadan bütün sorunların üstesinden geliyoruz. Bu gurur tablosu hepimizin, AK Parti'nin, Türkiye'nin.

"225 milyar doları aşan bir ihracat geçen yıl ve şubat sonuyla birikimli olarak 232 milyar dolara ulaşan bir ihracat. Petrol fiyatları yükseliyor, emtia fiyatları yükseliyor, dünya bir enflasyon kıskacında biz hep beraber bunların üstesinden geliyoruz, hiç kimseyi yarı yolda bırakmadık bırakmayız, kimseyi enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz.

"Enflasyonun üzerinden geldiğimiz gibi Karadeniz'deki bu gerginliğin üstesinden de geleceğiz. İzin vermeyeceğiz. Eğer ki fırsatçılık yapıp, fiyatları dilediği gibi oynatıp, yüksek kar elde etmeyi düşünüyorlarsa başta enflasyon timleriyle üzerlerine gideceğiz. Unutmayın önümüzü kapatan her türlü bürokratik engelin üzerine gideceğiz. Hiç kimse bu ülkenin girişimcisine, yatırımcısına engel koyamaz."

  • 4 Nisan’da açıklanan Mart enflasyonu: Aylık yüzde 5,46, yıllık yüzde 61,14

10 Nisan: Aralık’tan itibaren...

(Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) iftarında)

"Savaş geldi, patladı, dengeler bozuldu. Dünya buğday bulmakta, çelik bulmakta, mal taşımakta adeta bir dejavu yaşamaya başladı. Böylesine sıkıntılı bir ortamda yine aynı söylemler başladı, 'yandık, öldük, bittik.' Bu ülke ne yanar ne biter ne ölür. Bu ülke yoluna devam eder. Biz gözlerimizi kapatıp zorlukları görmezlikten gelmiyoruz. Zorluklar var, sıkıntılar var, enflasyonu görüyoruz. Mücadelemiz belli ne yapacağımızı biliyoruz.

"Enflasyon yavaş yavaş yoluna giriyor ve Aralık ayından itibaren bu ülkede her ay enflasyonun nasıl düştüğünü hep beraber göreceğiz ve yürüyeceğiz. İşler daha iyi olacak"

  • Nisan ayının enflasyonu 5 Mayıs'ta açıklanacak...

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.