Bahçesaray’daki çığ felaketinin üzerinden bir yıl geçti

Bahçesaray’daki çığ felaketinin üzerinden bir yıl geçti

Van'ın Bahçesaray ilçesinde geçen yıl 42 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketinin üzerinden bir yıl geçti.

Yüksek dağların yamaçlarından geçen Van-Bahçesaray kara yolundaki Qarapet Geçidi’nde 4-5 Şubat 2020’de meydana gelen çığ faciasında 42 kişi yaşamını yitirmiş, 84 kişi yaralanmıştı. Facianın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen kurbanların yakınlarının acısı tazeliğini koruyor.

Ne olmuştu?

Van-Bahçesaray yolundaki Karabet Geçidi'ne yakın bölgeye 4 Şubat 2020'de çığ düştü. Yoldan geçen bir iş makinesi ile bir minibüs kar yığınları altında kaldı. Çığ altında kalanları kurtarmak için bölgeye çok sayıda ekip yönlendirildi.

Bölgedeki hava şartları sebebiyle ara verilen çalışmalara 5 Şubatta yeniden başlandı.

Çığ altında kalan 2 kişiyi arama çalışmaları sırasında, ilkinden daha büyük bir felaket yaşandı. Aynı bölgede yine çığ meydana geldi ve bu kez tonlarca kar yığını arama kurtarma ekiplerinin üzerine düştü.

Art arda yaşanan çığ felaketleri, halkı yasa boğdu. Peş peşe yaşanan iki çığda 11 jandarma ve 9 güvenlik korucusu ile birlikte toplam 42 kişi kar altında can verdi, 84 kişi yaralandı.

Yardıma giden aynı köyden akraba 8 korucu hayatını kaybetmişti

Qarapet Geçidi'nde çığ altında kalan minibüstekileri kurtarmak üzere bölgeye giden Çatak’ın (Şax) Alacayır (Berxo) köyündeki akraba 8 köy korucusunun düşen ikinci çığın altında kalarak yaşamını yitirmesi yakınlarını yasa boğmuştu.

Çığ altında kalan araçlar aylar sonra havaların ısınması ve karların erimesiyle ortaya çıkmıştı.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.