Bağrıyanık: Kadının olmadığı barış barış değildir

Bağrıyanık: Kadının olmadığı barış barış değildir

"Kadınlar sürecin neresinde?" başlığıyla düzenlenen forumun konuşan İmralı Heyeti'nden Ceylan Bağrıyanık, devletin, kadınların müzakere süreçlerine katılımı noktasındaki zihniyet sorununun pratiğe de yansıdığını belirtti.

İSTANBUL - Barış İçin Kadın Girişimi'nin (BİKG), "Kadınlar sürecin neresinde?" başlığıyla Karşı Sanat'ta düzenlediği üç oturumdan oluşan forum, çözüm önerilerinin tartışıldığı son bölümle devam etti. Son bölümde İmralı Heyeti'nde yer alan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmelere katılan Ceylan Bağrıyanık konuştu. Türkiye ve dünyadaki diyalog süreci deneyimlerine ilişkin bilgi veren Bağrıyanık, müzakere süreçlerinde dünya örneklerinden yararlanılabileceğini ancak Türkiye'deki müzakere sürecinin kendi gerçekliği ve farklı yanları olduğunun da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Dünyadaki diğer süreçlere bakıldığında genel olarak müzakere süreçlerinde sorunun çözümü için ilk adımın devlet veya hükümetler tarafından atıldığını ancak Türkiye'nin kendi gerçekliğinin farklı olduğunu belirten Bağrıyanık, "Bizim gerçekliğimiz içindeyse 1990'dan bu yana PKK 'toplumsal barış' olarak tanımladığı barış süreçlerini geliştirmek konusunda çok ciddi adımlar attı ve bu süreçlerin hepsine uymaya çalıştı. Günümüzde bu ısrarının sonuçlarını almış olduğunu görüyoruz" dedi. 

'Kadın katılımının gerçekleşmediği barış barış değildir'

Devletin, kadınların müzakere süreçlerine katılımı noktasındaki zihniyet sorununun pratiğe de yansıdığını belirten Bağrıyanık, şöyle devam etti: "Kürt özgürlük hareketi ve KJA'nın temel perspektifi kadın katılımının gerçekleşmediği hiçbir barış, barış değildir. Gerçek anlamda toplumsal barışın gerçekleştiğini söyleyebilmemiz için kadının sürece katılımı şartsız koşulsuz gerçekleşmeli. Bu süreçte Türkiye toplumunun bütün farklılıklarını temsil eden kadın arkadaşlarımızın da orada olması gerektiğini düşünüyoruz, bunun mücadelesini yürütmeye çalışıyoruz."

'Hakikati kimse bize vermeyecek'

Müzakere süreçlerinin zihniyet dönüşümünü sağlayan süreçler olarak da tanımlanabileceğini belirten Bağrıyanık, " Zihni anlamda yaşanan değişim ve bunun ortaya çıkardığı sonuç kadın pratikte süreçte yer alması sonucunu ortaya çıkaracak" diye konuştu. Bağrıyanık, "Hakikati, umudu kimse getirip bize vermeyecek. Kadın mücadele süreçleri bunu bize gösterdi. Bu açıdan barışı da birilerinin bize vermesi gereken bir süreç olarak tanımlamıyoruz" dedi.

Bağrıyanık, KJA olarak temel yaklaşımlarının PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgür yaşam perspektifini içeren 10 maddelik deklarasyonu kalıcılaştırmak olduğunu söyleyerek, "Sürecin toplumsallaşması açısından İmralı'nın demokratik bir çözüm platformuna dönüşmesi gerek. Bu anlamda bizim amacımız kadının da mümkün mertebede eşit katılımını sağlamak" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.