'Bağımsız Kürdistan tepkisi 5 ay sürer'

'Bağımsız Kürdistan tepkisi 5 ay sürer'

Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi Genel Sekreteri Mahmud, Ankara'nın bağımsızlık referandumu nedeniyle Erbil'e 'uzun süreli' tepki veremeyeceğini savundu.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) 25 Eylül’de düzenlenmesi planlanan referanduma ilişkin tartışma sürüyor. Bölgesel parlamentoda bir koltuğu bulunan ve referandum için kurulan komitede de temsil edilen Kürdistan Demokrat Sosyalist Partisi (KDSP) Genel Sekreteri Muhammed Hacı Mahmud, Türkiye ve İran’ın referanduma verdiği tepkiyi değerlendirdi.

‘TEPKİ BEŞ AY SÜRER’

Mahmud, iki ülkenin de IKBY’de ekonomik çıkarları bulunduğunu, bağımsızlık referandumuna karşı tepki olarak sınırlarını kapamaları halinde bunun ‘sadece beş ay süreceğini’ öne sürdü.

’30 BİN TÜRK İŞÇİ, 800 TÜRK ŞİRKETİ’

Türkiye’nin bölgede ‘800 şirketinin ve 30 bin işçisinin  bulunduğunu’ belirten Mahmud, “Onlara ayrıca 26 yıldır yarı bağımsız olduğumuzu ve bunun onların işine yaradığını da söyleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘TAHRAN, ERBİL’DEN UCUZA PETROL ALIYOR’

Mahmud İran’ın tepkisi hakkında da “İran, petrolün uluslararası varil fiyatının 40 doları geçmesine rağmen buradan 25 dolara petrol aldıklarını bilmeli” çıkışı yaptı.

‘ANKARA’YI DA ZİYARET EDECEĞİZ’

Erbil merkezli Rudaw gazetesiyle söyleşi yapan Mahmud, referandum komştesinin Ankara ve Tahran’ı oylamaya karşı çıkmalarına rağmen ziyaret edeceklerini söyleyerek, “Referanduma karşı olduklarının ve reddettiklerinin farkındayız. Ama ‘Bize bilgi verilmedi’ dememeleri için yine de onlara gideceğiz” diye konuştu.

Mahmud, komitenin ziyaretlerinin ‘danışma değil bilgilendirme amaçlı olduğunu’ da vurgulayarak, “Onlara 25 Eylül’de referandum düzenleyeceğimizi söylüyoruz. 80 yıl boyu Sünni hükümetlerle, 13 yıl bir Şii hükümetle yaşadık ve bizi Irak’la birlikte kalmaya ikna edecek herhangi bir sonuca varmadık” dedi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin liderliğindeki referandum komitesi yurtdışı temaslarına geçen hafta başlamıştı. Komite ilk ziyaretini Brüksel’e düzenleyerek, Avrupa Birliği yetkililerinin yanı sıra Belçikalı yetkilileriyle biraraya gelmişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.