Bağdat ve Erbil petrol sevkiyatıyla ilgili birçok maddede anlaştı

Bağdat ve Erbil petrol sevkiyatıyla ilgili birçok maddede anlaştı

Irak Petrol Pazarlama Şirketi'nden üst düzey bir yetkili, "Kürdistan Bölgesi ile birçok madde üzerinde anlaştık. Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmayı yakında açıklayacağız” dedi.

Irak'ın Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde Türkiye'ye karşı açtığı davayı kazandıktan sonra Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve kuzey Kerkük'ten ham petrol sevkiyatını durdurmasının ardından petrol sevkiyatı ile ilgili Irak ve IKBY yönetimleri arasında 'birçok madde' üzerinde anlaşmaya varıldığı iddia edildi.

Rûdaw'ın Irak Petrol Pazarlama Şirketi'nden (SOMO) üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, söz konusu yetkili, "Kürdistan Bölgesi ile birçok madde üzerinde anlaştık. Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmayı yakında açıklayacağız” açıklamasında bulundu. 

'PETROL AKIŞI ÖNÜMÜZDEKİ SAATLERDE YENİDEN BAŞLAYACAK'

Rûdaw’ın Irak Petrol Bakanlığı kaynaklarından aktardığı bilgilere göre, SOMO aracılığıyla IKBY petrolünün ihracatına yeniden başlamak için bir ön anlaşmaya varıldı. Kaynaklar, önümüzdeki saatlerde petrol akışının yeniden başlayacağını aktardı. IKBY petrolünün pazarlanması amacıyla Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile SOMO temsilcilerinden oluşan ortak bir oda kurulacağı da ifade edildi.

Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad, dün (1 Nisan) düzenlediği basın toplantısında, Kürdistan’dan petrol ihracatının yeniden başlamasını istediklerini açıklamıştı.

Al-Monitor'a konuşan Cihad, Irak’tan bir heyetin yakında görüşmek üzere Ankara'ya gideceğini belirtmiş ve ne Türkiye'nin ne de IKBY hükümetinin tahkim kararını reddetmediğini aktarmıştı.

Ne olmuştu?

IKBY, 2007 tarihinde yürürlüğe giren doğalgaz ve petrol yasası kapsamında, Bağdat'taki Irak hükümetinden bağımsız olarak uluslararası petrol şirketleriyle anlaşmalar imzalamıştı. Irak Federal Yüksek Mahkemesi, Şubat 2022 tarihinde bu yasanın anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Mahkemenin kararı, IKBY’nin Türkiye’yle imzaladığı enerji anlaşmalarını da doğrudan etkiledi. Türkiye’nin Ceyhan limanı üzerinden IKBY ham petrolünü ihraç edebilmesi için özel olarak inşa edilen boru hattı 2014'te devreye girmiş, Bağdat bunun üzerine Türkiye'nin kendi izni olmadan IKBY ve Kerkük'ün kuzeyinden ham petrol ihracatına izin vererek 1973'teki bir boru hattı geçiş anlaşmasını ihlal ettiğini söylemiş veTürkiye’ye karşı Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Irak, Türkiye'ye karşı Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nde açtığı davayı kazanmasının ardından, 25 Mart'ta Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve kuzey Kerkük'ten yaptığı günde 450 bin varil ham petrol ihracatını durdurduğunu açıkladı. Reuters haber ajansı, Türkiye’nin Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar tazminat ödeyeceğini ve Irak’tan Türkiye’ye Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol sevkiyatının durdurulduğunu yazdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise Türkiye ve Irak arasında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (nezdinde görülen davada, Irak'ın beş talebinden dördünün reddedildiğini, Türkiye'nin taleplerinin ise büyük çoğunluğunun kabul edilerek Irak'ın Türkiye'ye tazminat ödemesine hükmettiğini bildirdi.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.