Bağdat: Biz gitmeyiz, 'Kürdistan' gelsin!

Bağdat: Biz gitmeyiz, 'Kürdistan' gelsin!

Irak'ta iktidardaki Şii Ulusal İttifakı, 25 Eylül'de bağımsızlık referandumuna hazırlanan Erbil yönetimine rest çekti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de bağımsızlık referandumu için hazırlıkları sürerken, Erbil yönetiminin Bağdat’la bir yandan da sürdürdüğü müzakereler çökmüş görünüyor.

Bağdat’ta iktidardaki Şii Ulusal İttifakı’nın üst düzey üyesi ve Kürdistan’la ilişkilerden sorumlu yetkilisi Abdullah Zeydi, ikinci tur görüşmeler için Erbil’e gitmekten vazgeçtiklerini açıkladı. Zeydi, bu kararı IKBY Başkanı Mesut Barzani’nin son açıklamaları nedeniyle aldıklarını söyledi.

Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmazlıkları aşmak amacıyla başlatılan görüşmelerin ilk turu ağustos ortasında yapılmıştı. Bağdat’ı ziyaret eden Kürt heyeti, Irak Başbakanı Haydar Abadi dahil üst düzey yetkilerle görüşmüş, toplantılar iki hafta sürmüştü. Abadi’nin mensubu olduğu Dava Partisi’ni de kapsayan Şii Ulusal İttifakı ile Kürt heyeti, ikinci tur görüşmelerin iki hafta içinde Erbil ya da Bağdat’ta yapılacağı belirtilmişti.

Ancak Bağdat’ın ‘yasadışı’ saydığı referandum yaklaşırken, hem yeni bir tarih belirlenmemiş hem de Şii Ulusal İttifakı rest çekmiş görünüyor. Şii Ulusal İttifakı’nın Kürdistan’la ilişkilerden sorumlu yetkilisi Zeydi, Erbil merkezli Rudaw sitesine yaptığı açıklamada ‘Barzani’nin ateşli açıklamaları’ nedeniyle Erbil’e gitme niyetlerinin olmadığını söyledi. Zeydi, “Kürdistan bölgesi ciddiyse, Bağdat’ı ziyaret edecek bir Kürt heyetini memnuniyetle karşılarız” dedi. (Duvar)

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.