Baba mesleğini 45 yıldır sürdürüyor

Baba mesleğini 45 yıldır sürdürüyor

Urfa'nın Suruç ilçesinde yaşayan 69 yaşındaki Fuat Kaya, 45 yıldır arılarıyla bölgedeki illeri gezip bal üretiyor.

Suruç ilçesinde yaşayan 69 yaşındaki Fuat Kaya, 45 yıldır arıcılık yaparak bölgedeki illerde bal üretiyor. Şimdiye kadar devletten hiçbir destek almadığını belirten Kaya, Suruç balının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine bağlı Dinlence Mahallesi'nde yaşayan Kaya, küçük yaşlardan itibaren babasından öğrendiği arıcılığı 45 yıldır sürdürüyor. İlkbaharda 150 arı kovanı ile Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nin dağlarına göç eden Kaya, yılın belirli zamanlarını bu bölgelerde geçiriyor. Bal üretiminde oğlunun da yardımıyla meşakkatli işleri tamamlayan Kaya, yılda ortalama 2 ton bal üretiyor ve bu balı memleketi olan Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde satıyor.

Baba mesleğini 45 yıldır sürdürüyor

Üç kuşaklık bir mesleği devam ettirdiğini belirten Kaya, "45 yıldır bu işi yapıyorum. Karacadağ'a gidiyorum, Anavarza Kalesine gidiyorum. Suruç'ta ise Kesme Köyü'nde üretiyorum. Suruç'ta yaptığımız için Suruç Balı diyoruz. Karacadağ'a gittiğimizde Keven Balı diyoruz. Benim çocuklarım daha önce küçüktü, azdık ama şimdi çok olduk. Arı sayısı azaldı. Devletten hiçbir destek almadım, alırsa alırım" dedi.

Baba mesleğini 45 yıldır sürdürüyor

Suruç balının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin ise, "Bal üreticimizi ziyaret ettik. Kendi imkanlarıyla üretim yapıyor. Üreticimizin devletten talepleri var. Destekleme hizmetlerinden yararlanmak istiyor. Arıcılık son yıllarda ülkemizde rağbet gören bir üretim haline geldi. Arıcılığın faydaları arasında arı sütü, propolis, bal gibi ürünlerin yanı sıra bitkisel tedavilerde kullanılabilmesi de var. Suruç'ta arıcılık faaliyetlerinin arttırılması ve Suruç Balı'nın desteklenmesini istiyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TKDK gibi kurumların arıcılara destek vermesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.