Azadiya Welat okurlarının karşısına daha güçlü çıkıyor

Azadiya Welat okurlarının karşısına daha güçlü çıkıyor

Günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Azadiya Welat gazetesi 27 Kasım'da yeni yayın dönemine başlıyor.

DİYARBAKIR - Şimdiye kadar gazetenin birçok baskı ile karşı karşıya kaldığını belirten gazetenin Editörü Vedat Kurşun, "Azadiya Welat bütün Kürtlerin ve Kürdistanlıların gazetesidir. Bu yüzden gazetemize sahip çıkalım. Her yere ulaştıralım" dedi.

Türkiye'de ilk Kürtçe günlük yayın yapan Azadiya Welat gazetesi bir süredir yeni yayın dönemi hazırlıklarını sürdürüyor. 27 Kasım'da yeni yayın dönemine başlayacak gazete, 16 sayfa ile okuyucularıyla buluşacak. Günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Azadiya Welat, yayına başladığı günden bu yana birçok baskı ve zorlukla yüz yüze kaldı. Gazetenin geldiği gelenek olan özgür basının birçok çalışanı katledilirken, şimdilerde gazetenin genel yayın yönetmenleri, editörleri ve çalışanları cezaevinde tutuluyor. Azadiya Welat gazetesi, 1992 yılında İstanbul'da haftalık yayına başlayan "Welat" gazetesinin geleneğini halen devam ettiriyor. 1994 yılında "Welat Gazetesi" kapatılırken, hemen ardından "Welatê Me" gazetesi yayına başladı. 1996 yılana kadar yayını devam ettiren gazete kapatılınca, onun yerine Azadiya Welat yayın hayatına başladı. 15 Ağustos 2006 yılana kadar haftalık yayın yapan gazete, bu tarihten itibaren ise okuyucularının karşısına günlük olarak çıktı.

'Yeni yayın döneminde 16 sayfa çıkacak'

Başlangıçta 8 sayfa ile günlük yayına başlayan gazete zaman içerisinde sayfa sayısını 12'ye çıkardı. Bütün baskılara karşın yayın politikasından taviz vermeyerek gün geçtikçe büyümeyi sürdüren gazete, yeni yayın döneminde 16 olarak okurları ile buluşacak.

Azadiya Welat'ta imtiyaz sahipliği ve yazı işleri müdürlüğü yaptığı dönemde tutuklanıp 166 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Vedat Kurşun, yaklaşık 4 yıl cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi. Şuan da gazetede editörlük görevini sürdüren Gazeteci Kurşun, gazetelerinin şimdiye kadar Kürtçe okul görevi gördüğünü ifade etti. Bunun yanında Kürtçe gazeteciliğin gelişmesinin de önemli bir ihtiyaç olduğunu belirten Kurşun, "Bu yüzden gazete sayfa sayısının artırması gerekiyordu.27 Kasım'da 16 sayfa ile okuyucularımıza ulaşacağız. Politika ve haber sayfa sayısını 2'ye çıkaracağız. 1 sayfa da serbest yazılar olacak. 1 sayfada ise Kürtçenin Kirmanckî lehçesine ayrılacak. Haftasonu da sayfalarda bazı değişiklikler olacak. Kirmanckî ve Kurmancî olmak üzere 2 sayfa çocuklar için ayrılacak. Yine mizah içerikli sayfaların yanında cezaevlerindeki okurlarımızdan gelen yazılar için birer sayfa ayrılacak" dedi.

'Gazete içeriği daha da zenginleşiyor'

Yeni yayın döneminde gazetenin içeriğinin daha da zenginleşeceğini dile getiren Kurşun, "Mizah ve karikatür gazete için bir ihtiyaç olarak görülüyor. Yeni yayın döneminde Pazar günleri bir sayfa mizaha yer verilecek. Halktan ve cezaevlerinden gelen karikatürlere de yer vereceğiz. Aynı şekilde cezaevleri içinde bir sayfa ayırdık. Biliyoruz ki cezaevlerindeki arkadaşlarımız Kürtçe üzerine çalışıyorlar. Eserlerini halka ulaşması için cezaevlerine bir sayfa ayırdık. Bu sayfa Pazartesi günleri yayınlanacak. Şimdiye kadar çocuk sayfası sadece Kurmancî çıkıyordu.  Bundan sonra bir sayfanın yanında bir sayfa da Kirmanckî çıkacak. Kürtçe kitaplar ve dosya haberlere de sayfalarımızda yer vereceğiz. Özelikle Kürdistan kültür ve gelenekleri üzerinde duracağız. Yine Kürdistan şehirlerini birer birer tanıtacağız. Doğu'dan tutalım Güneye,  Rojava'ya kadar şehirleri tanıcağız. Yine aynı şekilde sağlık ve Kürt yemeklerini tanıtan haberlere de okuyucularımız gazetelerinden okuyabilecek" dedi.

'Haber merkezini güçlendiriyoruz'

Gazetenin 27 Kasım'dan sonra Kürt dili okulundan çok Kürt gazeteciliğinin okulu olmasını sağlamak için mücadele edeceklerini dile getiren Kurşun, haber merkezini güçlendireceklerini ve haberleri çeviriden öte takip ederek Kürtçe olarak yazacaklarını söyledi. Haber Merkezi'ne sadece muhabirleri değil, tüm okuyucuları da beklediklerini ifade eden Kurşun, "Okurlarımız halkımız ve köylerimiz gördükleri izledikleri haberleri bizlere mail veya telefon üzerinden ulaştırabilirler. Gönüllü muhabirlerimiz olarak bu haberlere yer vereceğiz. Gönüllü muhabirlerden tuttun serbest yazılara kadar her Kürtçe konuşan ve düşünen yazılarını gazetemize gönderebilirler. Azadiya Welat halkların sesi olacaktır. Biz gücümüzü halkımızdan alıyoruz. Bunun için de gazetemize sahip çıkıyor ve her yere ulaştırıyoruz" dedi.
Görsel bakımdan gazetenin yeni yayın dönemi için de hazırlıkların sürdüğünü kaydeden gazetenin sayfa çalışanlarından Ferah Diba Kılıç ise, "Biz fikrimize uygun bir mizanpaj ile okuyucularımıza ulaşmak istiyoruz. Görsel açıdan daha iyi bir gazete ile yeni yayın dönemine başlamak istiyoruz. Azadiya Welat logosu olmasa da mizanpajın Azadiya Welat mizanpajı olduğunu herkesin fark edeceği" bir gazete hazırlamayı hedeflediklerini dile getirdi. 

'Her bölgedeki Dimilki şivesiyle yer vermek istiyoruz'

Gazetenin yeni yayın döneminde ağırlık verilecek Kirmanckî sayfası Editörü Aytaç Durmuş ise, "Kirmanckî'ye ilgi artıyor. Ek olarak çıkardığımız Verroj yerine bundan sonra Azadiya Welat'ta iki sayfa Kirmanckî yer alacak. Her bölgedeki Kirmanckî şivesine sayfalarımızda yer vermek istiyoruz. Daha güçlü bir gazete için özellikle zindanlardaki okuyuculardan yazı istiyoruz. Okuyuculardan gelen yazılarla birlikte daha fazla büyüteceğimize inanıyorum" diye ifade etti. DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum