Ayşe Acar-Başaran: Seneye 8 Mart’ı zılgıtlarla kutlayacağız

HDP’li kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Mardin, Van ve Batman’da alanlara çıktı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar-Başaran Batman’da, HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay Mardin’deki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yürüyüşlerine katıldı.

Ayşe Acar Başaran konuşmasında şunları söyledi:  

“Bugün Batman’da, Türkiye, dünya, ortadoğu ve Kürdistan’ın dört bir yanında kadınların sokağa, alana çıkıp 8 Mart’ı tı kutladığı bugünlerde, bizlerde Batman’da 8 Mart’ı kutlamak için bir araya geldik.

“Bu cinayetler, bu katliamlar, tacizler, tecavüzler, her defasında her alanda en yüksek şekilde ifade ettiğimiz gibi politiktir. Erkek egemen iktidarların yürüttüğü politikalar nedeniyle her gün sokak ortalarında katlediliyoruz evlerde iş yerlerinde katlediliyoruz. Tacize tecavüze uğruyoruz mobbinge uğruyoruz.

“Ayrımcılıkla her alanda yüz yüze kalıyoruz. Türkiye’de her geçen gün artarak devam ediyor. Bu ülkede kadınlar kendi yaşamları kendi gelecekleri ile ilgili karar verme hakkına sahip değiller. Anayasada, yasalarda var ama iktidarın yürüttüğü politikalar nedeniyle kadınlar güvensiz. Kadınların yaşam hakkı bir korunmuyor.Batman’da örneğini en yakıcı biçimde yaşadık. Ama üzgün değil, öfkeliyiz. iktidara öfkeliyiz, yarattığı yıkıma, her gün bir kadın arkadaşımızın yaşamını yitirmesine, katledilmesine öfkeliyiz. 

“Biz sinmiyoruz, çünkü çok net biliyoruz ki erkek egemen bu iktidar, rant politikalarıyla, talan politikalarıyla, savaş politikalarıyla, milliyetçi-tekçi politikalarıyla her gün biraz daha yaşam alanımızı daraltmaya çalışıyor.

“Kışkırttığı erkekler tarafından katlediliyoruz, yargısıyla hedef gösterilip dört duvar arasında rehin tutuluyoruz, özel savaş politikalarının hedefi haline getiriliyoruz, politik zeminden, siyasi zeminden, demokratik siyasetten tasfiye edilmeye çalışılıyoruz.

“Şuanda yüzlerce kadın arkadaşımız, tam da bu tekçi, cinsiyetçi, militarist, talancı, rantçı, savaşçı iktidara karşı özgürlük mücadelesi yürüttüğü için cezaevlerinde. Selam olsun Ayşe Gökkan’lara, Figen Yüksekdağ’lara, Sebahat Tuncel’lere, buradan, Batman’dan selam olsun dört duvar arasında mücadele etmekten vazgeçmeyen kadın arkadaşlarımıza. 

"Bu 8 Mart’ta kadınların dayanışmayı büyüttüğü, isyanı yükselttiği 8 Mart olacak"

"Bize her alanda ölümü dayatan iktidara karşı yaşamı savunmanın öncülüğünü yapacağız. Gittiğimiz her yerde kadınlarla bir araya geldik, birbirimizin yaralarını sardık, birbirimizin ellerini tutuk, bir birimize güç verdik, destek verdik. Orada devlet yoktu ama kadınlar vardı, halklar vardı, gençler vardı.

"“Bu halk, bu toplum özgücüyle birbirinin yarasını sardı, sarmaya devam edecek. Bir söz daha verdik birbirimize o alanlarda. Bu rejimin son seçimi olacak, bize yaşattıklarının hesabını meydanlarda, sandıklarda tek tek soracağız dedik kadınlara. Bu 8 Mart’ta kadınların dayanışmayı büyüttüğü, hesap sormayı ve isyanı büyüttüğü, hesap sorduğu, isyanı yükselttiği 8 Mart olacak. 

"Özellikle şuanda Rojhilat’ta “Jin jiyan azadî” sloganı ile bütün dünyaya perspektif sunan Rojhilatlı kadınlara, yeni yaşamı inşa eden Rojavalı kadınlara, Irak’taki, Şili’deki kadınlara, Latin Amerika’daki kadınlara, Türkiye’de, İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da, Amed’te alanlara çıkacak kadınlarda selam olsun. Mücadelemizle bu çürümüş düzeni yerle bir edip yenisini kuracağız. Selam olsun mücadele eden kadınlara. Hepimizin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Seneye 8 Mart’ı bu iktidarı göndermiş, zılgıtlarla kutlayacağımızın sözünü de veriyoruz. 

Günay: Zaman özgürlük zamanıdır, dem dema azadiya jinan e

Ebru Günay ise şunları söyledi:

“Bizler depremin olduğu ilk andan itibaren alandaydık ve Mor TIR’larımızla her bir kadın arkadaşımızın ihtiyaçlarını karşıladık. Biz kadın arkadaşlarımızı hiç bir şekilde erkek devlete muhtaç etmeyeceğiz. Her yerde kadınlarla dayanışacağız. Çünkü Mor dayanışmamız bizi koruyor. Bakın bugün Mardin’deyiz, il binamızın önündeyiz ama normalde biz bu açıklamayı Karayolları Parkı önünde gerçekleştirecektik.

“Erkek devlet iktidar aklı hukuka aykırı bir biçimde valilik kararı ile Karayolları Parkı’na çıkmamızı engelledi. Buradan bir kez daha söylüyoruz; hiç bir kararınızı tanımıyoruz. Sizin hiç bir kararınız bizim “Jin jiyan azadî” dememizi engelleyemez. Sizin hiç bir kararınız bizim kadın mücadelemizi engelleyemez. 

“Kadın mücadelesini ilmek ilmek örerek bu günlere geldik. Şimdi “Jin jiyan azadî” sloganımız dünyanın her yerinde yankılanıyor. 8 Mart’a gelirken kadın yoldaşımız Jîna Emînî’yi katleden erkek devlet şiddeti, Süleymaniye’de de Nagihan Akarsel arkadaşımızı katlederek, hakikatin sesini bastırmaya çalıştı.

“Ama Jîna’nın mücadelesi Nagihan Akarsel’in hakikat arayışı bize yol gösterdi, yol göstermeye devam ediyor. Bir felaketin gölgesinde 8 Mart’ı kutluyor olsak da biz mücadelemizi ve direniş ruhumuzu Jîna Emînî’den ve Nagihan Akarsel’den aldık ve bu yolda yürüyoruz.

“Erkek devlet şiddeti her yerde bize engel olmaya çalışacak. İktidarın koruduğu ve inşa etmeye çalıştığı sistem kadınları engellemeye çalışacak. Ama biz inancımızla, kararlılıkla, bu engellerin her birini teker teker aşıp, bir özgür kadın geleceğini mutlaka ama mutlaka yaratacağız. Çünkü biliyoruz ki kadın özgürlük zamanıdır, zaman “Jin jiyan azadî” zamanıdır. 

“Bu felsefe ile bugün 8 Mart bizim için başlangıç. Bizler TJA’lı ve HDP’li kadınlar olarak, sesimizin ulaştığı, nefesimizin yettiği her yerde, “Jin jiyan azadî” demeye, erkek devlet şiddetiyle mücadele etmeye, bir adım geri durmadan kadın mücadelesini büyütmeye çalışacağız. Çünkü zaman özgürlük zamanıdır, dem dema azadiya jinan e. “

Van'da yürüyüş  

MA’daki habere göre, Wan’da kadınlar, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Dem dema jin jiyan azadîyê ye” şiarıyla gerçekleştirilecek yürüyüş için Semaver Kavşağı’nda bir araya geldi. Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle siyah kıyafet ve mor flamalarla yürüyüşe katılan kadınlar, “Jin, jiyan, azadî”, “Jin natirsin hesap dipirsin”, “Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Kadın yaşam özgürlük”ve “Eş başkanlık mor çizgimizdir” dövizleri taşıdı. 

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.