AYM: Mahkemenin kararımıza direnme yetkisi yok

AYM: Mahkemenin kararımıza direnme yetkisi yok

AYM’nin Enis Berbeoğlu’na dair gerekçeli kararında, “Anayasa, kamu makamlarına ve derece mahkemelerine Anayasa Mahkemesi kararlarına direnme veya bağlayıcılığını tartışma yetkisi vermez” dendi.

Anayasa Mahkemesi, eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusunda verdiği ihlal kararının gerekçesini açıkladı.

Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan gerekçeli kararda, “AYM kararlarının yerine getirilmemesi anayasal düzenin ağır bir biçimde ihlali anlamına gelmektedir. Kararların gereğinin yerine getirilmesi TBMM ile HSK'nın da görevidir” dendi.

Gerekçeli kararda mahkemelerin kararı tanımamasına da değinildi:

“Anayasa, kamu makamlarına ve derece mahkemelerine Anayasa Mahkemesi kararlarına direnme veya bağlayıcılığını tartışma yetkisi vermemektedir.

“Anayasa'nın öngördüğü hukuk düzenine karşı koyma anlamına gelen keyfî kararlara hiçbir hukuk sisteminde müsaade edilemez.”

İkinci ihlal kararı mahkemeye gönderilecek

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, hakkındaki ihlal kararının gereğinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğini belirterek ikinci bir başvuru yapan eski CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun bireysel başvurusunda, yeniden ihlal kararı vermişti.

21 Ocak’ta verilen kararın gerekçesi bugün açıklandı.

AYM kararı, ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.