AYM HDP iddianamesini 21 Haziran’da inceleyecek

AYM HDP iddianamesini 21 Haziran’da inceleyecek

AYM, HDP’ye kapatma davasında ilk incelemeyi 21 Haziran’da yapacak ve iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek. HDP Eş Genel Başkanı Sancar, "Bu iddianameyi kabul etmek siyasi operasyonlara yargıyı kurban etmektir" dedi.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle yeniden açılan davada ilk incelemesini 21 Haziran'da yapacak.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden bir iddianame hazırlayarak 7 Haziran'da Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi.

Görevlendirilen raportörün ilk incelemeye ilişkin raporunu tamamlayarak heyete sunmasının ardından AYM, davaya ilişkin ilk incelemesini 21 Haziran Pazartesi günü yapacak ve iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek.

AA'nın haberine göre AYM, ilk inceleme sırasında, partinin kapatılmasına beyan, faaliyet ve eylemleri ile neden olan ve iddianamede belirtilen kişiler hakkındaki siyasi yasak talebi ile partinin hazine yardımlarının bulunduğu banka hesabına tedbiren bloke konulmasına karar verilmesi yönündeki talebi de ele alacak.

"Raportör iddianameyi iade değil reddetmeli"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, bugün (15 Haziran) partisinin Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada HDP'ye yeniden açılan kapatma davasıyla ilgili Raportörün iddianameyi iade etmek değil; reddetmek göreviyle karşı karşıya olduğunu belirterek "Bu iddianameyi kabul etmek siyasi operasyonlara yargıyı kurban etmektir" dedi.

Anayasa Mahkemesi üyelerinin de aynı sorumluluk ve görevle karşı karşıya olduğunu ifade eden Sancar şöyle konuştu:

"İddianameyi kabul ederlerse hadi diyelim büyük baskı var anladık kabul ettiniz. O zaman kapatma talebini reddedeceksiniz. Reddettiğiniz taktirde inanın sadece Türkiye'de değil; bütün çağdaş, demokratik toplumlarda birer hukuk ve adalet sembolü, örneği olarak hep onurlandırılacaksınız. Bunu kabul ederseniz HDP'nin yarısı kadar oyu olan bir partinin şantajlarını, tehditlerini, hakaretlerini sineye çekmiş olacaksınız."

"Kimse HDP'nin kapatılması üzerinden siyasi hesap yapmasın"

Davayı boşa çıkaracaklarından hiç şüphe duymadıklarını vurgulayan Sancar, "Biz kazanacağımızdan şüphe duymuyoruz. Çünkü haklıyız. Çünkü bu halkın haklarını, Türkiye halklarının emeğini, onurunu, refahını, özgürlüğünü savunduğumuzdan hiçbir şüphemiz yok. Hadi kapattınız diyelim. Kimse HDP'nin kapatılması üzerinden gelecekte siyasi avantaj devşirme hesabı yapmasın. Eğer şimdiden 'HDP kapatılacak gelin hesabımızı, oy planlarımızı buna göre yapalım' diye düşünenler varsa ister iktidarda ister muhalefette yırtın, atın o hesapları." İfadelerini kullandı.

451 HDP'li için siyasi yasak isteniyor

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'ye kapatma davasının iddianamesinde 451 partili hakkında siyasi yasak talep edildiğini ve partinin banka hesabına tedbir konulmasının istendiğini söylemişti.

Şahin, "HDP iddianamesini hazırladık, Anayasa Mahkemesine tevdi ettik. Bundan sonraki süreç Anayasa Mahkemesinin yetkisinde. 15 günlük inceleme süresi var" demişti.

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.