AYM, Erkan Çapraz’ın Yüksekova Haber başvurusunu haklı buldu

AYM, Erkan Çapraz’ın Yüksekova Haber başvurusunu haklı buldu

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yüksekova Haber ve Zap Haber İnternet Sitelerinin erişime engellenmesi kararıyla ilgili Erkan Çapraz’ın hak ihlali başvurusunu haklı buldu.

2016 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) talebi doğrultusunda Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından www.yuksekovahaber.com ve www.zaphaber.com, 5651 sayılı kanun 8/A maddesi gerekçe gösterilerek erişime engellenmişti. Yaklaşık sekiz yıl süren erişim engellemeleri ile ilgili olarak hukuk birimimiz tüm itiraz yollarını tüketerek Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

“İfade ve basın özgürlüğü ihlal edildi”

Anayasa Mahkemesi 21 Kasım’da, aralarında Erkan Çapraz, Ahmet Alphan Sabancı ve erişim engeli getirilen onlarca haber sitesinin başvurusunu birleştirerek karara bağladı. AYM, başvurularla ilgili olarak yaptığı incelemede söz konusu erişim engellemelerinin Anayasada güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüğünü ihlal ettiğine oybirliği ile karar verdi.

Uçar: Yüksekova Haber, keyfi kararla erişime engellenmişti

Alınan kararla ilgili açıklama yapan Yüksekova Haber Hukuk Danışmanı Av. Jindar Uçar, 2007 yılında resmi gazetede yayınlanan 5651 sayılı kanunun, erişimin engellenmesi perspektifine sahip olması açısından yakın gelecekte internete yaklaşımın özgürlük değil kısıtlama esaslı olacağının sinyallerini verdiğini belirterek, “Nitekim aradan geçen süreçte internette ifade ve basın özgürlüğü açısından ihlallerin zirve yaptığı bir süreç oldu. www.zaphaber.com ve www.yuksekovahaber.com da bu kanunun idari ve adli mercilere sunduğu keyfi kararıyla erişime engellenmişti. Netice itibariyle anayasa mahkemesinin vermiş olduğu bu ihlal kararı beklediğimiz bir sonuçtu. Bu noktada erişim engelinin uygulandığı süreçte ortaya çıkan zararın giderimi açısından hukuki sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz”

Çapraz: Bağımsız habercilik ilkelerimizden ödün vermeden yolumuza devam edeceğiz

Kararla ilgili açıklama yapan Yüksekova Haber Portalı Genel Yayın Yönetmeni Erkan Çapraz, "2016 yılında erişime engellenen haber portalımız Yüksekova Haber ile ilgili başvurumuz, Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda ifade özgürlüğünün ihlal edildiği gerekçesiyle haklı bulunmuştur. Bu karar, basın ve ifade özgürlüğü açısından beklediğimiz bir karardı" dedi.

Yüksekova Haber Portalı olarak, kamuoyunu aydınlatma ve doğru, tarafsız haberlerle bilgi vermeye devam etme sorumluluklarını sürdüreceklerini belirten Çapraz, "Türkiye'de medyanın geneli iktidar kontrolünde. Her üç gazeteciden biri işsiz bırakılmış durumda. Yüksekova Haber Portalı olarak haber sitemiz erişime engellendikten sonra zor süreçlerden geçtik, ayakta durabilmek için çok çaba sarf ettik. Gazetecilerin gerçekleri halka iletmesinin engellenmesi için sürekli suçlar uyduruluyor. Mesela biz birkaç yıl önce Hakkari milletvekilinin açıklamasına yer verdiğimiz için yargılanıyoruz halen. Gazetecilere yönelik baskılar son bulmalı. Bu süreçte bize destek olan tüm okurlarımıza, hukuki süreçte yanımızda olan Av. Jindar Uçar'a teşekkür ediyoruz. Halkımızın doğru ve tarafsız bilgiye ulaşma hakkının önündeki engellerin kaldırılması, demokrasimizin güçlenmesine katkıda bulunacaktır. Yüksekova Haber Portalı ailesi olarak, gelecekte de özgür basın anlayışı doğrultusunda, doğru, güvenilir ve bağımsız habercilik ilkelerimizden ödün vermeden yolumuza devam edeceğiz" dedi. 

 Yüksekova Haber
Etiketler : , , , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.