AYM, dezenformasyonu suç sayan kanun maddesinin iptal talebini reddetti

AYM, dezenformasyonu suç sayan kanun maddesinin iptal talebini reddetti

Gazeteciler ve basın meslek örgütleri sansür getirdiği ve son dönemdeki yargı tacizleri nedeniyle TCK'ye eklenen 217/A maddesinin iptalini istiyordu.

Anayasa Mahkemesi (AYM), "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören düzenlemenin iptal istemini reddetti. Karar, 6'ya karşı 8 oyla alındı.

Yüksek Mahkeme, bugünkü Genel Kurul gündeminde, CHP'nin, dezenformasyonla mücadele düzenlemesi olarak bilinen 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 29. maddesi ile Türk Ceza Kanunu'na (TCK) eklenen 217/A maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması başvurusunu esastan görüştü.

AYM Genel Kurulu, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu işleyenlerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin düzenlemenin iptal istemini oy çokluğuyla reddetti.

İlk tepki RSF'den

AYM'nin kararına ilk tepkiyi Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu'ndan geldi. Önceroğlu "AYM'nin bir yılda gazetecilik üzerinde onca ağır tahribata yol açtığı halde dezenformasyon düzenlemesini iptal etmemesi, açıkça AYM’nin bağımsızlığını da tartışmaya açmıştır. AYM, gazetecileri kaderlerine terk etmiştir!" dedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.