AYM Cizre'de polis kurşunuyla ölen Nihat Kazanhan kararının gerekçesini yayımladı

AYM Cizre'de polis kurşunuyla ölen Nihat Kazanhan kararının gerekçesini yayımladı

AYM, Cizre'de 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ı öldüren polise verilen 'tahrik' indirimli 13 yıl hapis cezasına ilişkin hak ihlali ve tazminat kararının gerekçesini 7 ay sonra yayımladı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 7 yıl önce Şırnak'ta özel harekât polisi tarafından vurularak öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın yaşam hakkının ihlal edildiğine ilişkin kararından 7 ay sonra gerekçeli kararını da açıkladı.

Anne Ayşe ve baba Mehmet Emin Kazanhan'ın başvurusunu inceleyen AYM, sanık polise 'haksız tahrik indirimi'yle verilen 13 yıl 4 aylık hapis cezasını yetersiz bulup yargılamanın yeniden yapılmasını istemiş, ayrıca aileye 90 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.

KARAR OYBİRLİĞİYLE ALINDI

7 ay sonra Resmi Gazete'de yayımlanan gerekçeli kararda AYM, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu, TCK'nin yanı sıra Yargıtay'ın 'haksız tahrik indirimi'yle ilgili içtihadı BM, Avrupa Konseyi belgelerini de alıntıladı. 

Kararda, Anayasa'nın 'Devletin temel amaç ve görevleri' kenar başlıklı 5. maddesi ile 'Kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı' kenar başlıklı 17. maddesindeki 'Herkes, yaşama .... hakkına sahiptir' ibaresine atıf yapan Yüksek Mahkeme, oybirliğiyle 'Yaşam hakkının ihlal edildiği'ne hükmetti. 

Avukat Hüseyin Boğatekin de gerekçeli kararı, "AYM, 2015 Cizre’sinde,polis memuru Mehmet Nurbaki Göçmez tarafından vurularak öldürülen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan başvurusunda gerekçesini 7 ay sonra yayımlandı" notuyla paylaştı. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.