AYM, Baluken’in başvurusunu reddetti

AYM, Baluken’in başvurusunu reddetti

1. Yargı Reformu Paketi'nin ardından tahliyesine karar verilmesine karşın daha önceki bir suçlama üzerinden tutukluluğu devam ettirilen HDP'li İdris Baluken'in 'hak ihlali' başvurusu reddedildi.

 Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP milletvekiliyken tutuklanan İdris Baluken’in hapis cezasına ilişkin yaptığı başvuruyu “henüz infazına başlanmaması” gerekçesiyle reddetti.

Mahkeme, İdris Baluken'in 1. Yargı Reformu Paketi'nin ardından tahliyesine karar verilmesine rağmen, tutukluluk halinin; daha önceki bir suçlama üzerinden devam ettirilmesinin hak ihlali olmadığına karar verdi.

Eski HDP milletvekili tutuklu İdris Baluken, hakkında verilen 15 yıl 18 ay 60 gün hapis cezası kararını istinaf mahkemesine taşımış, istinaf mahkemesi "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla verilen hapis cezasını onamıştı. Baluken, hakkında verilen tüm hapis cezalarını Yargıtay'a taşımış, Yargıtay ise "terör örgütü propagandası" suçlamasıyla verilen hapis cezası kararının temyiz edilemeyeceğine karar vermişti.

TAHLİYEYE KARŞI BAŞKA SUÇTAN TUTUKLAMA KARARI

Bu arada, Ekim 2019'da, 1. Yargıda Reform Paketi yürürlüğe girdi ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla verilen hapis cezası kararlarına temyiz yolu açıldı.

Baluken bunun üzerine, hakkındaki infazın durdurulmasını ve serbest bırakılmasını talep etti. Mahkeme, Baluken'in taleplerini kabul etti. Ancak, savcılık karara itiraz edince, mahkeme; Baluken'in tutukluluk kararına konu edilmeyen "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasından hükmen tutuklanmasına karar verdi. Baluken serbest kalamadı. 

Baluken bunun üzerine Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. "İstinaf süreci sonunda kesinleşen bir hükümle ilgili olarak sonradan temyiz imkanının doğması sebebiyle verilen infazın durdurulması kararına karşı itiraz üzerine daha önce tutuklanmaya konu edilmeyen suçlardan hükmen tutuklanma kararı verilmesi nedeniyle 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğinin' tespit edilmesini" istedi.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.