"Ayı" ile "dans"...

"Ayı" ile "dans"...

Şöyle bir Rus özdeyişi varmış: "Ayıyı dansa kaldırırsan, dans, sen vazgeçtiğin vakit değil, ayı vazgeçtiğinde sona erer!"

Cengiz Çandar yazdı:

Rus savaş uçağının 24 Kasım'da düşürülmesinden sonra "buz kesen" Türkiye-Rusya ilişkilerinin toparlanabilmesi umudu için ilk ışık, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un mevkidaşı Mevlût Çavuşoğlu ile bugün Belgrad'da AGİT toplantısında biraraya gelebileceğini bildirmesiyle, yandı.

Lavrov, “Çavuşoğlu’nun görüşme talebi”ni reddetmeyecekmiş. Bu arada, Rusya’nın etkili gazetelerinden Kommersant’ın Putin’e hem yakınlığı ve hem de eleştirisini esirgememesiyle tanınan muhabiri Andrei Kolsenikov, “Türk Cumhurbaşkanı Paris’te Putin’i nasıl aradı?” başlıklı manşet haberinde, “Erdoğan’ın konferans salonundan sık sık çıkıp koridorlarda Putin’le karşılaşma umuduyla dolaştığı”nı ileri sürdü.

Bu iddia doğru mu değil mi bilinmez ama Türkiye’nin Rusya ile durumu toparlamak istediği, Rus uçağının düşürülmesinden sonra gelişmelerin Türkiye’nin istemeyeceği ve Türkiye’ye zarar verecek noktaya sürüklendiği de ortada.

Geçenlerde birisinden duydum, şöyle bir Rus özdeyişi varmış: “Ayıyı dansa kaldırırsan, dans, sen vazgeçtiğin vakit değil, ayı vazgeçtiğinde sona erer!”

Rus savaş uçağının düşürülmesini, Rusya’nın simgelerinden biri olarak kabul edilen “ayı”nın “dansa kaldırılması”na benzetmişti.

Türkiye-Rusya ilişkilerinin geldiği nokta, Türkiye’nin canını acıtacak ve zarar verecek bir perspektifte gelişiyormuş gibi gözüküyor. Rusya’nın da, –petrol fiyatlarının düşüklüğü ve Kırım’ın işgali nedeniyle karşılaştığı ambargo nedeniyle- giderek kötüleşen ekonomisi göz önüne alınırsa, Türkiye’ye yönelik önlemlerinden ötürü zarar göreceği belli.

Ancak, “karşılıklı zarar tablosu”nda Rusya’nın daha dayanıklı olabileceği ihtimali mevcut. Belgrad’daki Lavrov-Çavuşoğlu görüşmesine, durumun düzeleceği umuduyla, fazla bel bağlamak aldatıcı olabilir.

Rusya ile Türkiye’nin Suriye üzerinden sürtüşmesi, kimi “yapısal” özellikler taşıyor. Gelinen noktadan sonra, Çavuşoğlu’nun Lavrov’a “geri adım attıracağı”na sanarak ham hayallere kapılarak, hızla toparlanacağa pek benzemiyor.

Yazının devamı için tıklayın >>

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.