Ay'daki tohum filizlendi!

Ay'daki tohum filizlendi!

Çin Ulusal Uzay Dairesi, Ay'a götürülen pamuk tohumlarının filiz verdiğini açıkladı. Ay'da ilk kez biyolojik bir madde büyüyor.

Chang’e-4 uzay aracı ile Ay’a götürülen pamuk tohumlarının filiz verdiği Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından açıklandı. Bu durum Ay’da ilk kez biyolojik bir maddenin büyümesi anlamına geliyor.

BBC Türkçe’nin haberine göre, insansız uzay aracı Chang’e-4 3 Ocak’ta, Ay’ın güney kutbundaki ‘karanlık yüz’ olarak bilinen bölgeye iniş yapmıştı. Araç, bölgenin jeolojik yapısını inceleyecek aletler ile, pamuk ve patates tohumu ekili toprak, maya ve meyve sineği yumurtaları taşıyordu.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bitki yetiştirilmesine rağmen daha önce Ay’da hiç bitki yetiştirilmemişti. Artık uzun vadeli uzay görevlerinin yeni bir parçası, Ay’da sağlıklı bitkiler yetiştirilebilmesi olacak. Eğer Mars’a yapılan yolculuklarda Ay’dan başarılı şekilde hasat alınabilirse astronotların Mars görevlerinde yiyecek tedariği için Dünya’ya geri dönme zorunluluğu kalmayacak.

Bitkiler uzay aracının içinde bulunan kapalı bir kutunun içinde yetiştiriliyor. Kutunun içinde kendi kendine sürebilen bir yaşam alanı oluşturulması amaçlanıyor. Dünya’dan Ay’a 20 gün süren yolcukta tohumların bir biyolojik teknoloji sayesinde pasif hale getirildiğini ve kontrol merkezinden araca gönderilen emir ile sulandıktan sonra tohumların büyümeye başladığı açıklandı.

Çin Komünist Partisi’nin yayın organı People’s Daily, filizlenmiş tohumların fotoğrafını “İnsanlığın Ay’dak ilk biyolojik deneyinin sonucu” diyerek Twitter’dan paylaştı.

Projenin baş tasarımcısı Profesör Şie Gengşin South, China Morning Post gazetesine açıklama yaparak, “Az yerçekimli ortamda bitki yetiştirme hakkında bilgi sahibi olmak, gelecekte uzayda bir üs kurmamız anlamında da bize yardımcı olacak” dedi.

Profesör Şie pamuğun kıyafet yapımında kullanılabileceğini, patateslerin astronotlara besin kaynağı olacağını, kolzatohumundan da yakıt üretilebileceğini belirtti.

BBCChang’e -4 uzay aracı Ay’ın karanlık yüzünden 170’e yakın fotoğraf gönderdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.