Ay 'büzülüyor': 46 metre kaybetti

Ay 'büzülüyor': 46 metre kaybetti

Ay, iç kısmındaki soğuma nedeniyle 'büzülüyor'. Bu durum da Dünya'nın uydusunda yüzeyin çatlamasına ve fay hatları oluşmasına yol açıyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından finanse edilen ve Nature Geoscience dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Ay’ın iç kısmı soğudukça büzülme görülüyor, bu da katı yüzeyin çatlamasına ve fay hatları oluşmasına yol açıyor. Araştırma, son birkaç milyon yılda yaklaşık 46 metre yüzey kaybettiği belirtiliyor.

NASA, Twitter hesabından bir video paylaşarak Ay yüzeyindeki fay hatlarını gösterdi. Durumu, üzümün kuruyarak kuru üzüme dönüşmesine benzeten NASA, “Ay, iç kısmı soğudukça küçülüyor, bu da kolayca kırılabilen yüzeyde pürüzleri ve fayları meydana getiriyor. Yetersizce baskı oluşunca depremler serbest bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

Smithsonian Enstitüsü’ne bağlı Dünya ve Gezegen Çalışmaları Merkezi’nden bilim insanı Thomas Watters, yaptıkları çalışmaya dair, “Analizlerimiz Ay’ın aşamalı soğuması ve büzülmesi devam ederken, bu fayların hâlâ aktif olduğuna ve Ay depremleri yaratmaya yatkın olduğuna dair ilk kanıtları sunuyor” dedi.

Watters, depremlerin Richter ölçeğine göre yaklaşık 5 şiddetinde olacak kadar güçlü hissedilebileceğini söyledi. Son Ay görevlerinde astronotlar uydunun yüzeyine deprem ölçer cihazlar yerleştirmişti. (Kaynak: Sputnik)

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.