Avustralya'da vatandaşlara yurtdışına çıkma yasağı

Avustralya'da vatandaşlara yurtdışına çıkma yasağı

Covid stratejileri tartışmalı ülkede yeni yasak daha önceki seyahat yasağının aksine bu kez başka ülkelerde yaşayan Avustralyalılar için de geçerli.

Ülke hükümetinin önceden duyurmadan sınır kurallarını sıkılaştırmasının ardından, yurtdışına çıkanlar geri döndüklerinde bazı yaptırımlarla karşılayabilirler. 

Geçen yıl Mart ayından bu yana ülke, Covid stratejisinin bir parçası olarak vatandaşlarının ülkeden ayrılmasını yasakladı.

Bu kısıtlama daha önce genellikle başka ülkelerde yaşayan Avustralyalılar için geçerli değildi.

Ancak şimdi, diğer Avustralyalıların kurallarına uygun olarak, gidenlerin muafiyet başvurusunda bulunmaları gerekecek.

Avustralya'nın sert sınır kuralları tartışmalı. Eleştirmenler, 11 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak bu değişikliğin aileleri daha da cezalandıracağını ve vatandaşları geri dönmekten caydıracağını söylüyor.

Hükümet, tedbirin bir yıl içinde en kötü salgınlarla boğuştuğu için ülkeye Covid vakalarının girme riskini azaltmayı amaçladığını söyledi.

En katı kısıtlamalar arasında

Avustralya'nın bu kısıtlamadan önce de  gelen yolcular için haftalık bir sınırı vardı  ve muafiyetleri olmadıkça yabancıların girişini yasaklıyor. Ülke Covid politikaları dünyadaki en katı politikalar arasında. 

Geçen ay, Delta varyant salgınları nedeniyle izin verilen ülkeye varış sayısı yarıya indirildi.

Birçok Avustralyalı, bazılarının barbarca olarak nitelendirdiği son hamleye öfkesini dile getirdi.

ABD'de yaşayan Alexandra Phelan, "ülkemden fiilen sürgün edildiğime dair haberlere uyandığını" tweetledi.

Kapalı sınır politikası çoğunlukla Avustralya'da desteklenirken, çoğu kişi bunun vatandaşlar üzerindeki etkisini de eleştirdi.

Anayasal hakları ihlal mi? 

Hukuk uzmanları, Avustralya kurallarının bazı vatandaşların geri dönmesini etkili bir şekilde önleyerek anayasal hakları ihlal edip etmediğini sorguladı.

Hükümet, Avustralya'nın nüfusunun en az %80'i aşılanana kadar, muhtemelen gelecek yıl içinde yeniden açılmayacağını söyledi.

Mevcut aşılanma toplamı %19.

Avustralya'nın 26 milyonluk nüfusunun yarısından fazlası, Sidn

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.