Avrupa Parlamentosu: Kavala mahkumiyetiyle Türkiye'ye AB kapısı kapandı

Avrupa Parlamentosu: Kavala mahkumiyetiyle Türkiye'ye AB kapısı kapandı

Avrupa Parlamentosu Osman Kavala’ya Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini “en sert ifadelerle kınayarak” Türkiye hükümetinin “AB sürecini bilinçli şekilde sonlandırdığını" savunan bir karar aldı.

Avrupa Parlamentosu Fransa'nın Strazburg kentindeki genel kurul toplantısında dün (4 Mayıs) tartışılan "Osman Kavala'nın Durumu" başlıklı karar tasarısını bugün genel kuruldaki oylamada kabul etti.

Deutsche Welle (DW) Türkçe'den Kayhan Karaca'nın haberine göre, Avrupa Parlamentosu söz konusu kararda yeniden görülen Gezi davasında iş insanı Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesinin "Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecini yok ettiğini" ifade etti.

Kararda ayrıca Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) verdiği bağlayıcı kararları yerine getirmeyen Türkiye hükümetinin "AB sürecini bilinçli şekilde sonlandırdığı" belirtildi.

Karar tasarısı, AP'nin Histiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Liberal, Yeşiller ve Sol grupları tarafından ortaklaşa kaleme alınmıştı.

Karar, hükümetin Kavala davasındaki tutumunun Türkiye'nin AB üyelik sürecini tamamen sonlanma aşamasına getirdiği mesajı verdi.

İlgili bölümde, "Kavala davasında AİHM'in bağlayıcı kararına açıkça meydan okuyan Türk hükümeti, AB üyelik sürecini yeniden başlatmaya veya yeni müzakere başlıkları açmaya ve açılmış olanları kapatmaya dayalı her türlü umudu kasten yok etmiştir" ifadelerine yer verildi.

Kararda ayrıca Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin "Türkiye'de temel hak ve özgürlükler, insan hakları ve hukuk devleti alanlarında gerçek anlamda iyileşmeye bağlı olması gerektiğinin" altı çizildi.

 

Yeniden görülen Gezi davasında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala'ya "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye ise bu suça yardımdan 18 yıl hapis cezası verdi.

"Adaletsiz, hukuksuz ve gayri meşru"

Avrupa Parlamentosu (AP), Osman Kavala'nın durumuna ilişkin kararı "Türkiye, Kamboçya ve Çin'deki insan hakları ihlalleri" başlıklı bir yazılı açıklama ile duyurdu. Açıklamanın Türkiye ile ilgili bölümünde "Türk yetkililer Osman Kavala'yı derhal serbest bırakmalı" ifadelerine yer verildi.

AP, Kavala'ya "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlaması ile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini "en sert ifadelerle kınayarak" söz konusu kararın Kavala'nın "adaletsiz, hukuksuz ve gayri meşru şekilde 4,5 yılı aşkın süre tutuklu kaldıktan sonra verildiğini" hatırlattı.

Avrupa Parlamentosu ayrıca mahkumiyet kararlarının Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Osman Kavala'ya ilişkin "yasal bağlayıcılığı olan AİHM kararını uygulamaması sebebiyle" Türkiye'ye ihlal prosedürü başlattıktan yaklaşık üç ay sonra verilmesini de eleştirdi.

Söz konusu ihlal prosedürü kararının "Avrupa Konseyi üyesi ve AB üyeliğine aday ülke olarak Türkiye'nin yükümlülüklerini ciddi biçimde ihlal ettiğini ortaya koyduğunu" ifade eden kararda ayrıca Türkiye hükümetinin AİHM'in Osman Kavala kararını gecikmeksizin uygulaması için Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nden "gerekli önlemleri alması" istendi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum