Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplanıyor: Demirtaş ve Kavala da gündemde

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplanıyor: Demirtaş ve Kavala da gündemde

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 19-21 Eylül tarihleri arasında AİHM kararlarının uygulanmasını inceleyecek. Toplantı gündeminde Demirtaş ve Kavala hakkında uygulanmayan AİHM kararları da var.

Avrupa Konseyi'nin karar organı Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmasını incelemek üzere 19-21 Eylül tarihleri arasında Fransa'nın Strasbourg kentinde toplanacak.

Amerika'nın Sesi (VOA) Türkçe'den Arzu Çakır'ın haberine göre, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkında Türkiye'de uygulanmayan AİHM kararları da gündemde olacak.

DEMİRTAŞ VE KAVALA KARARLARI DA GÜNDEMDE

Komite’nin 3 ayda bir yapılan toplantılarında, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Litvanya, Moldova Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, İngiltere, Rusya , Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna'yı ilgilendiren dosyalar ele alınacak. Komite’nin önünde iş insanı Osman Kavala ile HDP eski eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında kesinleşen AİHM kararları da yer alıyor.

Bakanlar Komitesi 2022 yılında, AİHM’in 'derhal serbest bırakılması' kararı verdiği halde Kavala’nın hâlâ tutuklu bulunması nedeniyle Türkiye aleyhinde 'iptal prosedürü' başlatmış, yaz toplantısında ise hükümetten derhal adım atmasını talep etmişti.

KARARLAR 22 EYLÜL CUMA GÜNÜ YAYINLANACAK

Komite, kararlarını toplantı sonunda, 22 Eylül Cuma günü yayınlanacak. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ncı maddesi uyarınca, sözleşmeye imza atan taraf devletler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına uymayı taahhüt ediyor.

Rusya, 16 Mart 2022'de Avrupa Konseyi'nden çıkarılmasının ardından, 16 Eylül 2022 itibarıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tarafı olmaktan çıktı. Komite, 23 Mart 2022 tarihli kararında, bu tarihten önce Rusya ile ilgili alınan kararları izlemeye devam etme kararı almıştı. Bakanlar Komitesi ulusal makamlar, başvuru sahipleri, sivil toplum kuruluşları, ulusal insan hakları kurumları ve ilgili diğer taraflarca sağlanan bilgilere dayanarak kararların infazını izliyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.