Aşırı yeme isteğini unutturan nöron keşfedildi

Aşırı yeme isteğini unutturan nöron keşfedildi

ABD'de yapılan bir araştırma, bir grup nöronun yemek yeme alışkanlıklarını düzenlediğini hD2R nöronlarının uyarılıp uyarılmamasının acıkmadan yemek yeme alışkanlığını değiştirdiği saptandı.

Bilim insanları, aşırı yemek yeme isteğini bastırabilecek bir keşif yaptı. ABD’deki Rockefeller Üniversitesi’nde yapılan bir deneyde, beyindeki bir grup nöronun beslenme hafızasını yönettiği, bu nöronların uyarılması sonucunda fazla yemek yeme isteğinin önüne geçilebileceği ortaya çıktı.

Fareler üzerinde yapılan deneyde, hD2R nöronları adlı bir grup hücrenin fareler her beslendiğinde aktif hale geldiği, bu nöronlar uyarıldığında ise farelerin daha az yediği tespit edildi. Nöronlar etkisiz hale getirildiğinde ise fareler çok daha fazla yiyordu. Araştırmacılar, hayvanların karınlarını tok olduğunda yeniden acıkana dek yeni yemek arayışına girmediği, bu sayede de doğada canlarını tehlikeye atmadığı bilgisinden hareketle, hD2R nöronlarının dengeli bir beslenme düzenini sağladığını saptadı. hD2R nöronlarının aktif olup olmamasının, hayvanların geçmişte yemek buldukları yeri hatırlayıp hatırlamadığını belirlediği de tespit edildi.

Araştırma ekibin baındaki Estefania Azevedo, “Bu hücreler hayvanların aşırı yemesini engelliyor” deyip, bu keşfin insanlar açısından ne anlama gelebileceğini de şöyle anlattı: “Araştırmamız, beynin bazı bölgelerinin, beslenme alışkanlıklarını etkileyen bilişsel süreçlere ve hafıza oluşumuna dahil olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla insan beyni, yemekle kurulan ilişkinin değiştirilmesine yardımcı olacak şekilde eğitilebilir.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.