"Aşılamanın giderek daha küçük yaşlara yapılması bekleniyor"

"Aşılamanın giderek daha küçük yaşlara yapılması bekleniyor"

Doktor Kazım Doğan Eroğulları, çocukların şikayetleri olmadan da virüsü diğer insanlara bulaştırabileceğinden çocuklara aşı uygulanmasının çocuğu enfeksiyondan korurken bir yandan virüs yayılım hızını azaltacağını belirtirken, arkadaşları için de koruyucu

TTB Merkez Konseyi Üyesi Kazım Doğan Eroğulları, "Sağlık; ruhen, bedenen ve sosyal olarak iyi olma hali demektir" diyor. Ancak pandeminin başından beri salgın yönetiminin bu iyi olma halini yok saydığını belirtiyor.

"En başından beri hükümetin salgını yönetmediğini söylüyoruz. Algıyı yönetiyorlar sadece. Salgın yönetimindeki ciddiyetsizlik ve samimiyetsizlik vatandaşta güvensizlik oluşturuyor ve onlar da tedbiri elden bırakıyor.

"Aşının tedarik sürecinde ve ilk yapıldığı dönemlerde akıl ve bilim bir tarafa bırakıldı. Siyasi ve ekonomik kaygılarla yönetildi. Toplumsal bağışıklıla ilgili bir kampanya şeklinde aşılama olması gerekiyor. Bu tür şeylerden dolayı ülkede aşı tereddütü oluştu. Siyasi iktidar bir tavır da koyamadı buna. Birçok gebeyi de bu nednele kaybettik. Mesela geçen ay Antep'te 6, Diyarbakır'da 9 aşısız gebeyi bebeğiyle birlikte kaybettik. Aşıyla ilgili sıkıntıların yansıması bu.

"Salgın 30 binli rakamlarda dolaşıyor ve bu zaten bir pik'in içinde olduğumuzu gösteriyor. Düzgün bir filyasyon da yapılmıyor. En az 150 bin temaslı olması lazım. Ama bizde açıklanan vakayla temaslı aynı oranda gidiyor."

Bu yanlış yönetimin her kesimden insanı olduğu gibi çocukları da etkilendiğini söylüyor Eroğulları.

Çocuklar özelinde önemli noktaları Doktor Kazım Doğan Eroğulları şöle özetliyor:  

Çocuklar COVID-19 pozitif hastaların ne kadarını oluşturuyor?

"Amerika Pediatri Akademisinin haftalık bildirilen COVİD-19 raporunda tüm vakaların %26.7'sini çocukların oluşturduğu belirtiliyor. Okulların açılması ve 18 yaş üstü nüfusun aşılanması sonrası Türkiye'de de belirgin şekilde 18 yaş altı hastane başvuruları arttı. 

Çocuklar yetişkinlerden farklı olarak nasıl korunmalı?

"Çocuklar ve yetişkinlerde farklı bir korunma yöntemi bulunmuyor. Her yaş grubunda el hijyenine dikkat edilmesi, maske ve mesafe kurallarına uyulması enfeksiyona karşı korunmak için öneriliyor. 2 yaş ve üzerindeki çocukların kapalı mekânlarda maske kullanmaları öneriliyor. Çocukların bu kurallara uyması için eğitilmeleri gerekli.

Yeni varyantlarda belirtiler neler, aileler hangi durumlarda hastaneye başvurmalı?

"Çocuklarda ateş ve öksürük erişkinlere benzer şekilde en sık karşılaşılan semptomlar olmakla birlikte boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrısı, burun akıntısı, halsizlik, ishal gibi çok çeşitli semptomlarla gelen koronavirüs ile enfekte çocuklar ile karşılaşılıyor. Aileler bu gibi semptomların varlığında hastaneye başvurabilir.

Korona ve grip arasındaki farklılıklar ve benzerlikler 

"Dünya Sağlık Örgütüne göre COVID-19 ile influenza virüs enfeksiyonu olan grip'in semptomları, bulaş yolları, risk altındaki hasta grubu ve enfeksiyondan korunma yöntemleri açısından birbirine benzerdir. Tedavi yöntemi ve farklı aşıları bulunması haricinde belirgin bir farklılığı yok.

Çocuklarda COVID- 19'da vitamin takviyesi önerileri nelerdir?

"A vitamini, D vitamini, C vitamini, B3, çinko ve melatonin gibi birçok besin takviyesi ile ilgili çalışmalar yapılmış ve bazı umut vaat eden sonuçlar bulunmuş olmakla birlikte halen öneri düzeyinde sağlık otoritelerinin desteklediği herhangi bir besin takviyesi bulunmuyor. 

Aşıda yaş sınırı ne olmalı çocuklarda tek doz ne kadar yeterli?

"Günümüzde en etkili korunma yöntemi aşı gibi görünüyor. Dünyada pek çok ülkede 12 yaş ve üstündeki çocukların aşılanmasına başlandı. Pfizer/Biontech aşısı 5-11 yaş için de acil kullanım onayı aldı. Küba 2 yaş ve üstü, Çin 3 yaş ve üstünü aşılıyor. Altı aydan büyük çocukların aşılanması ile ilgili çalışmalar sürüyor. Aşılamanın giderek daha küçük yaşlara yapılır hale gelmesi bekleniyor.

Ebeveynlerde aşı endişesini gidermek için öneriler

"Çocuklarda COVID-19 aşısının yapılan çalışmalar güvenli ve etkili olduğunu gösteriyor. CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) önerilerinde çocukların şikayetleri olmadan da virüsü diğer insanlara bulaştırabileceğinden çocuklara aşı uygulanmasının çocuğu enfeksiyondan korurken bir yandan virüs yayılım hızını azaltacağı, virüse yakalanmış çocuklarda ağır hastalık gelişme riskini azaltacağı, ailedeki diğer bireyleri ve arkadaşları için koruyucu olacağı bildirilmektedir. Çocukların aşılanması bu açılarda hem toplum bağışıklığının sağlanması hem de çocuğun hastalıktan korunması için son derece önemli.

Çocuklarda kalp kası iltihabı riski ne kadar yüksek?

"Çocuklarda, covid aşısı sonrası kalp kası iltihabı riski son derece düşüktür. Bu durum çoğunlukla mRNA aşılarına bağlı olarak, ikinci dozdan sonra görülmekte ve çoğunlukla kendiliğinden düzelmektedir.
CDC araştırmacıları, 12 ila 17 yaş arasındaki erkek çocuklara yapılan bir milyon ikinci doz aşıdan sonra, en fazla 70 miyokardit vakası olabileceğin bildirmişi, bu 1 milyon doz aşının 5.700 enfeksiyonu, 215 hastaneye yatışı ve 2 ölümü önleyeceğini tahmin etmiştir.
Diğer taraftan COVID-19 enfeksiyonunun kendisinin de gençlerde kalp sorunlarına neden olabileceği ve hastalıktan iyileşen bazı insanlarda da kalp kası iltihabı gelişebileceği unutulmamalıdır."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.