Asgari ücrette ilk rakamlar açıklandı

Asgari ücrette ilk rakamlar açıklandı

Asgari ücreti belirlemek için yapılan üçüncü toplantı sonrası açıklama yapan Bakanlık Müsteşarı Önder "TİSK asgari geçim tutarını 3100, Türk-İş 3579 lira olarak öngörüyor" dedi.

Asgari ücret görüşmelerinin üçüncü turu Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ev sahipliğinde yapıldı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugünkü toplantısında, ilk rakamlar telaffuz edildi.

7 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren toplantı sonrası açıklama yapan Çalışma Bakanlığı Müsteşarı Nurcan Önder "TİSK asgari geçim tutarını 3100, Türk-İş 3579 lira olarak öngörüyor" dedi. Ancak TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç'tan "Bahsedilen 3 bin 161 gibi önerilmiş bir rakam olmadı" yanıtı geldi.

TÜİK HESAPLAMADI, ÜÇÜNCÜ TOPLANTIDA KOMİSYONDA HESAP YAPILDI

Önder toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

TÜİK, ikinci toplantıda her sene Hacettepe Üniversitesi'nden aldığı verileri paylaşıyordu. Bugün komisyon olarak hesabı burada yaptık. Yaptığımız hesapta Hacettepe verilerinden verilen parametrelerle rakamları bir araya getirip karşılaştırdık. Türk-İş ve TİSK arasında itirazlar var. Türk-İş'in rakamları kalori hesabına göre yapılıyor, bunların fiyatları fark ediyor. Biz daha farklı ücretler belirliyoruz. TİSK, Türkiye'de sadece ağır işkolunda işçi çalışmıyor, Türkiye ortalamasının alınması gerekli diyor.

'TÜRK-İŞ 3900'ÜN ALTINA DÜŞMEZ DEDİ'

Belli hesaplar yaptık, eski formüle göre asgari geçim tutarı 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında değişiyor. TİSK, 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. Türk-İş 3 bin 900'ün altına düşmez dedi. Bu Hacettepe beslenme kalıplarına göre yaptığımız bir parametre. Asgari ücret bu komisyonun kararına göre belirlenecek. Bu toplantıda özellikle çalışanlarla ilgili işçi ve işveren tarafları bazı konularda mutabık kaldı, bazı konularda farklı görüşleri oldu."

TÜRK-İŞ: İŞVEREN KESİMİYLE UZLAŞMAZLIKLARIMIZ VAR

Türk-İş Genel Sekreteri Irgat, "İşveren kesimiyle uzlaşmazlıklarımızı maalesef henüz gideremedik" şeklinde konuştu.

TİSK GENEL SEKRETERİ: 3161 GİBİ ÖNERİLMİŞ BİR RAKAM OLMADI

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise "Asgari ücretli çalışan arkadaşlarımız başta olmak üzere enflasyona karşı korunacağını ifade ettik. Yani bahsedilen 3 bin 161 gibi önerilmiş bir rakam olmadı. Bizim tavrımız hâlâ devam ediyor" dedi.

AKKOL: ÇOK YÜKSEK GELEN RAKAMLAR DUYDUK

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol toplantı öncesi yaptığı açıklamada, asgari ücrette dengeli bir seviye istediklerini söylemişti. Kendilerine çok yüksek gelen rakamlar duyduklarını vurgulayan Akkol, asgari ücrette süreci en kısa zamanda tamamlamak istediklerini de ifade etti ve ekledi: "Bizim için önemli bir süreç. Çok meşakkatli bir süreç yönetiliyor. On binlerce satır verileri analiz ediyoruz. Kamu, meslek örgütleri, sivil toplum örgütlerinin tek tek görüşlerini alıyoruz. Bu sene işveren fedakarlık yapsın, kamu destek versin, çalışanların da rızasıyla 3'lü imza arayışındayız. Hızlı bitirmek istiyoruz."

RAPORLAR GÖRÜŞÜLDÜ

 Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığındaki toplantıda, Çalışma Genel Müdürlüğü ve TÜİK'ten gelecek veri ve raporlar görüşülecek.

Bu raporların ardından, işçi ve işveren tarafının pazarlık sürecindeki ilk rakamları da telaffuz etmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.