Artan petrol fiyatları Irak'a yaradı: 3 ayda gelirini 1 milyar 667 milyon dolar arttırdı

Artan petrol fiyatları Irak'a yaradı: 3 ayda gelirini 1 milyar 667 milyon dolar arttırdı

Dünya pazarlarında petrol fiyatının yükselmesi ile birlikte Irak, son 3 ayda petrol gelirlerini 1 milyar 667 milyon dolar arttırdı. Irak’ın artan gelirleri 3 vilayet arasında paylaşılırken Kürdistan Bölgesi’ne ise pay verilmeyecek.

Irak Petrol Bakanlığının temmuz ayı raporuna göre, 1 varil Irak petrolü  77.69 dolardan satıldı. Irak Bütçe Kanunun onaylandığında petrolün varil başına değeri 70 dolar olarak hesaplanmıştı. Irak temmuz ayında bu fiyatın üstüne çıkarak  varil başına 7. 69 dolar kar etti.

Rapora göre, temmuz ayında Irak dünya piyasalarına  106 milyon 755 bin 169 varil ihraç etti.

Varilinin 77, 69 dolardan satılması ile Irak beklenen petrol satışının üzerinde kar elde etti ve  temmuz ayında 820 milyon 947 bin 249 dolar daha fazla gelir elde etmiş oldu.

Genel Bütçe Kanunu'nun 2'nci maddesinin 1'inci fıkrasının 5'inci maddesinin (b) bendine göre, petrol fiyatlarındaki artıştan elde edilecek fazla gelirin yüzde 70'i bütçe açığına, yüzde 30'u ise vilayetlere gelir olarak aktarılacak.

Irak haziran ayında ise bir varili 71, 11 dolardan 100 milyon 59 bin 52 varil ihraç etti.  Varil başına 1,11 dolar değer kazanan petrolden 111 milyon 65 bin 547 dolar fazla gelir elde etti.

Ağustos ayının 25’inde varilin fiyatı 77 dolar oldu. Günlük 3,5 milyon varil satışın varsayılırsa petrol satışlarından 735 milyon dolarlık gelir artışına denk geliyor. Bütçe Kanunun yürülüğe girmesi ile birlikte üç ayda ortalama petrol satışından Irak 1 milyar 667 milyon 597 bin 796 dolar fazladan gelir elde etti.

Konu hakkında Rûdaw’a değerlendirmelerde bulunan Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu Üyesi Halil Doski, söz konusu petrol fiyatlarının artışından elde edilen kârdan Kürdistan Bölgesinin hiçbir şekilde pay alamayacağını belirterek “Bahaneleri ise Kürdistan Bölgesi'nde aksayan hiçbir projenin olmaması ve federal hükümete borçlu olması” dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti , fazla petrol gelirinin harcamasından pay alamamasına ilişkin Bütçe Kanunun ilgili maddesine ilişkin Irak Federal Mahkemesi'ne itiraz başvurusunda bulundu. Ancak mahkeme 7 Ağustos’da Kürdistan Bölgesinin itirazını reddetti.

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.