Arap Derneği'nin kapatılmasına tepki

Arap Derneği'nin kapatılmasına tepki

Mardin'deki halklar, Arap Derneği'nin açılan kapatmasına tepki gösterdi.

MARDİN - Mardin'in Midyat ilçesinin en kadim ve görkemli köylerinden olan Hebsınes köyünde Anadolu Arap Birliği Derneği'nde kalabalık bir grup Arap Derneğinin kapatılması için Mardin Valiliği ve Dernekler il Müdürlüğünün yaptığı suç duyurusu üzerine kınama içerikli bir basın açıklaması yaptı.

Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği Kurucu başkanı M.Ali Aslan Dernek önünde yaptığı açıklamasında şunları söyledi : “Türkiyenin ilk Arap derneklerinden olan Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneğimiz isminden dolayı kapatılmak isteniyor. Kapatılması için Mardin Valiliği, Midyat Cumhuriyet Savcılığına feshi için Midyat Kaymakamlığına 22.05.2014 tarihindetalimat vermiştir. Derneğimizin kuruluş bildirimini Midyat Dernekler şefliğine verdikten sonra Mardin İl dernekler Müdürlüğünden gelen Tüzük inceleme raporunda kanuna aykırı bulunan noksanlıkları giderdiğimiz halde; Mardin Valiliğiyetkisinin dışında derneğimizin ismini değiştirmemizi talep ederek, derneğimizin hayata geçirmek istediği Eşbaşkanlık sistemi ve tüzükte yer alan kadınlar, çocuklar, engelliler, çevre ve yoksulluka ilgili maddeleri ve daha birçok maddeyi tüzükten çıkarmamızı istedi. Biz Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği de kanunların bize tanımış olduğu hakka dayanaraktan 11.04.2014 tarihinde ilgili tüzük maddelerini çıkarmayıp isim değişikliğine gitmeyeceğimizi yazılı bir şekilde Mardin Valiliğine bildirdik.

Daha önce de 2006 da Mıhallemi Derneğimizin ismindeki, Mıhallemi ismine takıp, Türkçe yazışma kurallarına aykırı bahanesi ile Mıhallemi ismini kanuna aykırı bir şekilde tevil eden, Dinler ve Diller şehri Mardin Valiliği, bu sefer de binlerce yıldır bu topraklarda yaşamını sürdüren ve bölgenin en kadim yerli halklarından olan Arap halkının, Arap örgütlenmesinde önemli bir yeri olan, Arap derneğimizin ismine takmış durumda. Dinler diller ve hoşgörü şehri olan Mardindeki Valilik bir ilke imza atarak Türkiyede bir ilk olarak bir Arap Derneği aleyhinde kapatma davası açması Tarihe olduğu gibi kaydedilip gelecek nesillere kötü bir miras örneği olarak kalacaktır.

Türkiye nüfusunun %10’nuna tekabül eden ve Türkiyenin 3. Büyük nüfusu, Mezopotamyanın da 2.büyük nüfusunu teşkil eden Arap nüfusunun örgütlenmesine bilinçli bir şekilde engeller çıkarılıyor. Üniversite öğrencileri arasında büyük bir heyecan ve ümit yaratan derneğimizde, Mardin, Urfa, Siirt, Batman, Diyarbakır, Hatay ve Adana gibi Arapların yerli halk olarak yaşadığı illerde Alevi, Sünni, Nusayri, Müslüman ve Hristiyan Arapların bulunması bürokrasiyi endişelendirmiştir. Nitelik ve nicelikte önemli bir konsesüs sağlama yolunda olan derneğimiz, farklı illerdeki ve farklı inançlardaki Arapları bir çatı altında toplama başarısındaki sinerjiyi dağıtmak isteyenler, kanuni zemini olmayan, bürokratik çelmelerle bizi sindirmek ve dağıtmak istiyorlar. Türkiye Araplarındaki dağınıklık gerçeği, birlik algısı daha doğmadan engellenmek isteniyor. Hiçbir engelleme halkımızın haklı mücadelesinin önünde engel olamayacaktır. Halkımız ve dinamikleri artık haklarına sahip çıkma kararlılığını göstermektedir.Türkiye Cumhuriyetinin dört kurucu unsurundan biri olan Araplar üzerindeki bu baskının sürmesi durumunda ilgili resmi kurumların önünde siyah çelenk bırakmak zorunda kalacağız.

Başbakan Erdoğan biz Arapların damadı ama Arap şehirlerinde Arap ismini dahi ağzına almıyor. Başbakanın eşi Siirt Araplarından ve başbakan Siirt Araplarının oyu ile Milletvekili seçilip Başbakan oldu. Ama şimdi onu Başbakanlık koltuğuna oturtan Arap halkına bir derneği dahi çok görüyorlar… Sayın Emine Erdoğandan da ricamız, Pakistan gibi, ve Afrika ülkeleri gibi insan haklarının çiğnendiği ülkelere gidip gündem oluşturacağına  kendi ülkesi sınırlarında  ayırımcılığa maruz kalan  ve Arap şehirleri  olan Mardin, Siirt, Urfa, Hatay , Adana ,Mersin Arapları ile kucaklaşmasını , ve  sorunlarını dinlemesini talep ediyoruz. Ayrıca Türkiyede yaşayan Alevi, Sünni, Nusayri, Hristiyan ve Müslüman tüm Arap kardeşlerimizi ve insan haklarına saygılı ve duyarlı  tüm insan kardeşlerimizi Arapları ötekileştirmeye yönelik  bu kapatma girişimini kınamaya davet ediyoruz…” alkışlarla sonlanan basın açıklamasından sonra Mıhallemi Derneği ziyaret edilerek köyün tarihi mekanları gezildi.

Türkiyede İlk defa tamamı Arapça ve Mıhallemiceden oluşan  Döviz ve Pankartalarda şu ifadelere yer veridi: Yaşasın Anadolu Arap Birliği,  Yaşasın Dünya Arap Birliği, Yaşasın Mıhallemiler,  Biz Arabız,  Hepimiz Allahın Kulları Ademin çocuklarıyız, Uyan Türkiye Arabı Uyan  Dünya Arabı , Ben Arap oğlu Arabım , Henüz Ölmedik , Biz Arabız bu vatanın Evladıyız, Milattan önce bu topraklardaydık, Aslını ve dilini unutma , Arap doğduk Arap öleceğiz , Farklı kavimlerle kardeşçe yaşamak istiyoruz,Allahın Ayetlerinden biri de Dillerinizin farklı olmasıdır.

Açıklamaya Destek Veren Kuruluşlar: AkadMıhallemi Derneği,  Hollanda Mıhallemi Derneği, Almanya Mıhallemi Derneği, İsveç Mıhallemi Derneği, Lübnan Mıhallemi Derneği, Lübnan Mardin Arapları Derneği, Suriye Mıhallemi Birliği , Musul Mıhallemi Gençliği , Şanlı Urfa Arap Der , Hatay Anadolu Arap Mıhallemi Derneği, İstanbul Nusayri Arap Temsilciliği ,Hatay Adana Mersin Hristiyan Arap Sözcülüğü , Mardin Süryani Birliği, Beyt-Nahreyn Arap – Arami Birliği , Mezopotamya Arap Birliği , Şemmikan Halkları platformu , Özgür Eğitim Sen , Sami Halkları Topluluğu.

1-380.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum