Anketler Cumhur İttifakı'nı yeni formüllere zorluyor

Anketler Cumhur İttifakı'nı yeni formüllere zorluyor

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dün Beştepe'de yaptıkları görüşmede Cumhur İttifakı için yeni önerileri değerlendirdikleri öğrenildi.

Milliyet gazetesinde görüşmeye ilişkin yer alan haberde ittifak kapsamında bulunan bazı yerlerde başkanlık seçiminde olduğu gibi meclis üyelikleri seçiminde de ittifak yapılacağı belirtildi. Buna göre, 31 Mart’ta büyükşehirlerde belediye başkanlarının seçiminde ittifak kararı alan iki parti, belediye meclis üyelikleri seçimlerinde de “ortak liste” formülünü değerlendiriyor.

Söz konusu formül ile mahalli idareler seçimi kanunu uyarınca yüzde 10 barajının uygulanacağı, büyükşehir belediye meclisini de oluşturacak ilçe belediye meclis üyelikleri ile büyükşehir olmayan illerdeki il genel meclisi üyelikleri seçimlerinde ittifakın çoğunluğu sağlaması hedefleniyor.

AK Parti ve MHP içinde yapılan değerlendirmelerde, belediye meclisi seçimlerinde her iki partiden de ayrı ayrı yüzde 10’luk baraja tekabül eden oyun boşa gitmesi yerine “ortak liste” formülüyle bu kaybın önlenmesi yoluna gidilmesinin daha kârlı olacağının düşünüldüğü, bu konuda kararın da liderlere bırakıldığı öğrenildi.

Parti kurmayları, ortak liste formülünün iş birliği yapılan her yerde değil, benzer bir yolu kullanacak Millet İttifakı’nın durumu da dikkate alınarak meclis üyeliklerinde çoğunluğun kaybedilme riskinin yaşanabileceği bazı yerlerde hayata geçirilmesinin düşünüldüğünü belirtti. Kurmaylar, bazı illerin AK Parti ve MHP teşkilatlarından da yoğun talep geldiğini ifade etti.

Cumhuriyet gazetesinin haberinde ise AK Parti'nin yaptırdığı anketlerde beklediği sonuçları görememesi nedeniyle ittifak için yeni kararlar gündeme geldi. Ve belediye meclisi üyeliği seçimlerine her partinin kendi listesiyle girme kararı, yüzde 10’luk seçim barajı nedeniyle meclislerde çoğunluğun kaybedilmesi riski yüzünden yeniden değerlendiriyor.

Yapılan görüşmelerde varılan ‘her partinin kendi listesiyle belediye meclisi üyeliği seçimine katılması’ yönündeki ilke kararına karşın riskli olarak görülen illerde Cumhur İttifakı’nın AK Parti ve MHP’li üye adaylarının olacağı tek ya da ortak liste çıkarılabileceği kaydedildi.

Milli Gazete'de yer alan haberde ise Ankara, İstanbul, İzmir, Manisa, Adana, Mersin, Samsun gibi büyükşehirlerde ve bir bazı illerde yapılan ittifakları yeterli görmeyen AK Parti ve MHP'nin, özellikle CHP ve İYİ Parti’nin ittifak yaptığı diğer illerde ittifakı genişletmek için masaya oturduğu belirtildi.

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin buluşmasında kesin aday listelerinin YSK’ya teslim edileceği 19 Şubat’a kadar, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın 27 ilde kurduğu ittifaka karşı ittifakı genişletmenin görüşüldüğü belirtildi.

Buna göre Kars, Iğdır, Isparta, Kütahya ve Tokat da ittifak kapsamına alınacak. Yeni illerde, daha önce hangi parti çok oy almış ise o parti aday çıkarıp diğeri destekleyecek. Bir diğer gündem başlığı başta İstanbul ve Adana’da AK Parti'nin ve MHP’nin ortak miting düzenlemesi olurken, yeni TBMM başkan adayını netleştirmek için de Erdoğan ve Bahçeli’nin değerlendirme yapacağı belirtiliyor. 

 

Etiketler : , , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.