Ankara Barosu'ndan Binali Yıldırım'a: Anayasa'ya aykırı

Ankara Barosu'ndan Binali Yıldırım'a: Anayasa'ya aykırı

AK Parti'nin İstanbul adayı olmasına rağmen TBMM Başkanlığını bırakmayan Binali Yıldırım'a Ankara Barosu'ndan tepki geldi: Siyasi etiğe uygun davranın.

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğu belirtilen açıklamada, "Meclis başkanı olan kişinin, üyesi bulunduğu siyasi partinin hiçbir faaliyetine katılmaması gerektiği, Anayasa'nın 94/son maddesinde hiçbir tereddüde yer vermeyecek şekilde açıkça belirtilmiştir" denildi.

ANAYASA'NIN SÖZÜNE VE RUHUNA AYKIRI

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bir yasa kuralının lafzı yanında, metnin bütünü dikkate alınarak, konusu ve amacına uygun bir şekilde yorumlanması gerekmektedir. Bu nedenle Anayasa 94/son'da belirtilen yasağın sadece yasama faaliyetine ilişkin tartışma ve oylamaya ilişkin olmadığı açıktır. Meclis Başkanının hem siyasi parti faaliyetlerine hem de Meclis tartışmalarına katılamaması kuralının amacının Meclis'i, yani yasama organının külliyetini temsil eden kişinin görünüşte de tarafsız olmasını sağlamaktır. Gerçekten de Meclis Başkanı, hem Meclis'in hem de her bir Meclis üyesinin hakkını başta yürütme organı olmak üzere herkese karşı eşit ve tarafsız bir şekilde savunmakla yükümlüdür. Bir parti adına yürütme görevi yapmak üzere aday olan kişinin, propaganda süreci boyunca adaylığın niteliği gereği diğer partilerle bir rekabet içinde bulunması gerekeceği için, bu tarafsızlığı koruyamayacağı açıktır. Bu koşullar altında belediye başkan adaylığı ile TBMM Başkanlığının aynı kişide toplanması Anayasa'nın hem sözüne hem de ruhuna aykırı olacaktır.

'SİYASİ ETİĞE UYGUN DAVRANSIN'

Maddenin konuluş amacına ve gerekçelerine uyulması gerektiğinden hareketle, üyesi bulunduğu siyasi partinin faaliyetlerine katılmaya devam edecekse, Anayasa'ya aykırı bu durumun ortadan kaldırılması için Sayın Meclis Başkanı'nı, 'Meclis Başkanlığı' sıfatını bırakmaya ve hukuka aykırılığa son vermeye davet ediyoruz. Demokrasimizin sağlıklı işleyebilmesi için Sayın Meclis Başkanı'nın zaman kaybetmeden siyasi etiğe uygun şekilde hareket etmesini temenni ediyoruz."

Etiketler : ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.