Anayasa Mahkemesi, HDP iddianamesini kabul etti

Anayasa Mahkemesi, HDP iddianamesini kabul etti

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin’in HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi kabul etti. Davayla ilgili süreç resmen başlamış oldu. Karar oy birliğiyle alındı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamenin ilk incelemesi için bu sabah 10.00'da toplandı. AYM, HDP iddianamesini oy birliğiyle kabul etti. Mal varlığına tedbir talebi ise reddedildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından hazırlanan HDP’nin kapatılması iddianamesi, 7 Haziran’da Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi.

İddianameyi hazırlayan Başsavcı Bekir Şahin 843 sayfadan oluşan iddianamede 451 kişi hakkında siyasi yasak istendiğini açıkladı. AYM raportörü iddianame için kabul edilmeli yönünde görüş bildirdi. Anayasa Genel Kurulu da bu sabah iddianameyle ilgili son kararı verdi.

Öte yandan AYM'nin kararını duyurdu saatlerde devam eden HDP MYK toplantısı sonrası saat 13.00'te açıklama yapılacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Bu gelişmenin ardından iddianame ve ekleri HDP’ye gönderilerek usul ve esasa ilişkin savunmaları alınacak.

HDP’nin yazılı savunma vermesi hâlinde, bu savunma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. Ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'ndan sonra kapatılması istenen siyasi partinin genel başkanlığının veya tayin edeceği bir vekilin sözlü savunması dinlenecek.

Hakkında siyasi yasaklılık istenenler iddialarla ilgili savunmalarını yazılı olarak sunabilecek.

AYM Genel Kurulu, gerekli gördüğü hâllerde sözlü açıklamalarını dinlemek için ilgilileri ve konu hakkında bilgisi olanları çağırabilecek.

Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilip, Resmî Gazete'de yayımlanacak.

KAPATMA İÇİN ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUK GEREKİYOR

Partinin kapatılmasına veya hazine yardımının kesilmesine 15 üyeli kurulun üçte iki oy çokluğuyla karar veriliyor. 

Etiketler : , ,
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum